Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Legenda elektronické hudby Daft Punk po 28 letech končí. Jejich tvorba představuje mezník taneční hudby

Duo Daft Punk zřídkakdy sundalo své ikonické helmy. foto: Reuters

PAŘÍŽ - Francouzské hudební duo Daft Punk po 28 letech končí. Průkopníci elektronické taneční hudby to v pondělí oznámili v osmiminutovém videu nazvaném Epilogue. Zprávu agentuře AFP potvrdila mluvčí umělecké dvojice.
  18:54

Skupinu Daft Punk zformovali Thomas Bangalter a Guy-Manuel de Homem-Christo. Jejich debutové album Homework z roku 1993 se považuje za mezník taneční hudby. Do hudebních žebříčků dostali produkci undergroundové hudební scény.

Proslavili se mimo jiné díky hitům One More Time či Harder, Better, Faster, Stronger. V roce 2013 na sebe upozornili singlem Get Lucky, v němž hostovali američtí hudebníci Pharrell Williams a Nile Rodgers.

V roce 2016 Daft Punk zveřejnili dvě skladby, Starboy a I Feel It Coming, které složili s kanadským zpěvákem The Weeknd. Prvně jmenovaná skladba se ihned stala hitem.

Dvojice se na veřejnosti zřídka objevovala bez robotických helem a ve většině hitů má elektronicky upravené vokály. Ve zmíněné videu Epilogue mají oba hudebníci ikonické kostýmy robotů, rozloučí se v poušti, načež se jeden z nich odpálí. Záznam pochází z jejich filmu Electroma z roku 2008.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!