Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Legenda John Scofield přijede na brněnský Jazzfest

Kultura

  15:56
BRNO - Ozdobou programu devátého ročníku hudební přehlídky Jazzfest Brno bude slavný americký kytarista John Scofield. Přijede také jeho krajan, producent a klávesista George Duke, a řada dalších špičkových muzikantů z Evropy i zámoří. Českou jazzovou školu hájí například Jana Koubková a Ondřej Pivec. Přehlídka potrvá od 21. do 27. dubna.

Kytarista John Scofield. foto: Wordpress

"Letos jsme se zaměřili především na špičkové pianisty a kytaristy, takže fanoušci kláves a strun si zaručeně přijdou na své. Zklamaní ovšem nebudou ani klasici, kteří vyznávají zásadní jazzový nástroj - saxofon," uvedl dramaturg Vilém Spilka.

Scofield je žijící kytarovou legendou. Proslul tím, že se neohlíží na módní trendy a svou cestu napříč žánry si určuje sám. Do Brna přijede s jazzovou sestavou, v níž jej doplňuje newyorská hudební elita. Duke se svou pop-jazzovou show obstará závěrečný koncert festivalu na hudební scéně Městského divadla Brno.

Na seznamu festivalových hostí jsou i další hvězdná jména, třeba kytarista Kurt Rosenwinkel. Jeho Standards Trio osobitým způsobem interpretuje perly z tradičního jazzového zpěvníku. Organizátoři pozvali také polského klavíristu Pawla Kaczmarczyka s kapelou Audiofeeling Band a francouzského saxofonistu Emila Parisiena. Další Francouz, pianista Jean-Michel Pilc, vystoupí s ruským kontrabasistou Borisem Kozlovem.

Úvodní část festivalu tradičně nabídne klubové koncerty. Jazzfest letos poprvé pronikne také do chrámového prostředí. V kostele svatých Janů vystoupí Ondřej Pivec, jenž proslul především hrou na Hammondovy varhany.

Autoři: ,

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...