Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Legendární hlavolam na plátně. Hollywood chystá film o Rubikově kostce

Kultura

  18:00
LOS ANGELES - Hračky a jiné populární předměty byly vždy objekty zájmu hollywoodských filmařů. Nový projekt si má posvítit na nejznámější světový hlavolam - kostku Maďara Ernő Rubika.

Rubikova kostka foto: Reuters

Svůj vynález představil maďarský profesor Ernő Rubika před necelým půlstoletím. Magickou kostku, jak se vynález původně jmenoval, zakoupila firma Ideal Toys a poslala ho do celého světa pod názvem, jaký známe dnes. Rubikových kostek se dosud prodalo více než 350 milionů kusů. I přes toto obdivuhodné číslo se hlavolam dosud nedočkal svého vlastního filmu. To se nyní změní. 

Skládaly se kostky nejrůznějších velikostí
Na snímku je český reprezentant Ondřej Peller.

Podle magazínu Deadline na snímku o vzniku kostky v současné chvíli pracují produkční společnosti Hyde Park Entertainment Group a Endeavor Content. Zatím nejsou známé žádné další detaily včetně režiséra, obsazení nebo i samotného děje.

Je pravděpodobné, že se Hollywood vydá cestou lidského příběhu, neboť ty jsou v současné době velmi populární. Mohl by tedy životopisnou firmou zobrazit cestu maďarského architekta (který mimochodem stále žije) a jeho vynálezu z docela jiného oboru, než jakým se živil. 

Rubikova kostka zažila vrchol popularity v sedmdesátých a osmdesátých letech. I dnes je ale velice populární a její milovníci se předhánějí v pokořování různých rekordů s kostkou spojených. Světový rekord v řešení standardní kostky (3x3 herní kameny) drží Číňan Jušeng Du. Kostku se mu podařilo složit za 3 minuty a 47 sekund. Jiní jsou schopni třeba i vyřešit několik kostek naráz, zatímco s nimi žonglují. 

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...