Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Legendární japonská manga Astro Boy míří na plátna biografů

Kultura

  10:47
TOKIO - Astro Boy pro Američany, Astro malý robot pro Francouze a Tetsuwan ATOM pro Japonce, nejznámější hrdina mistra komiksů manga Osamu Tezuky, byl v Japonsku ve své době symbolem víry v budoucnost, která provázela vzestup země.

Tetsuwan ATOM (Astro Boy) foto: Reprofoto

Celovečerní kreslený film Astro Boy podle díla otce moderního manga, který je na programech kin v několika zemích, oživuje v Japonsku nostalgii. Tetsuwan ATOM, malý robot vytvořený vědcem, který se snaží nahradit si zemřelé dítě, je umělá bytost vybavená nadpřirozenými silami, avšak schopná soucitu, smutku a dalších citů vlastních lidem.

Android s velkým srdcem, polyglot a velvyslanec míru je ikonou pro čtyřicátníky a starší lidi v Japonsku, kteří byli svědky i aktéry vzestupu země vycházejícího slunce, jež byla z druhé světové války zcela vyčerpána. Tetsuwan ATOM začal být publikován jako manga pod tímto titulem v roce 1952 v časopise pro chlapce, již tehdy žíznivé čtenáře tohoto žánru, jenž tehdy zažíval rozmach.

Vynálezci, výrobci a uživateli robotů
Japonci byli chudý národ zničený válkou, který živořil po sedmi letech podřízenosti americkým okupačním jednotkám. "Tetsuwan ATOM vyvíjející se v tehdy futuristickém prostředí byl symbolem víry v zářnou budoucnost pro Japonce, kteří v té době znásobili své úsilí, aby znovu získali svou čest," připomíná Jošihiro Šimizu, šéf právního oddělení firmy Tezuka Productions, jež spravuje odkaz Osamu Tezuky, nejslavnějšího z "mangaka" (autorů manga), zesnulého v roce 1989.

Tetsuwan ATOM (Astro Boy)

Během několika desítek let se Tokio stalo jednou z nejmodernějších velkoměst planety, Japonsko se změnilo, v roce 1968 se vyšvihlo na druhé místo v žebříčku ekonomicky nejvyspělejších států světa a stalo se pověstné svými technologickými novinkami. Tetsuwan ATOM, hrdina zbožňovaný těmi, kdo k tomuto vzestupu přispěli, podnítil nejednoho k tomu, aby se dal na cestu vědy, aby se zasvětil technice nebo dokonce robotice. "Částečně i díky Atomu se Japonci stali prvními vynálezci, výrobci a uživateli robotů," ujišťuje činitel japonského ministerstva zahraničí.

Skutečný dojímavý příběh
Zpočátku se však tato postavička určená dětem příliš líbila. "Trošku to trvalo, než byla akceptována, protože manga byla označována za škodlivou četbu. Rodiče a učitelé považovali scény, v nichž se například objevovaly uřezané hlavy robotů, za kruté," vzpomíná Šimizu. Díky "terebi manga" (televizní manga, jak se tehdy říkalo) vstoupil Tetsuwan ATOM, první japonský animovaný televizní film realizovaný Tezukou osobně a vysílaný černobíle každý týden od 1. ledna 1963, do japonských domovů.

"Rodiče pochopili, že na rozdíl od amerických filmů založených na pohybu má Tetsuwan ATOM svůj skutečný dojímavý příběh," vysvětluje Šimizu. Nadšení dnes sice již není totéž jako dříve, avšak syn Osamu Tezuky Makoto patří k těm, kdo doufají v opětovný zájem díky celovečernímu filmu vyrobeného hongkongskou společností Imagi, na jehož provedení osobně dohlížel.

Autor: