Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Legendární lamač ženských srdcí Omar Sharif je zpátky

Kultura

  23:09
BENÁTKY - Herec Omar Sharif, idol mnoha ženských srdcí ve filmech ze 60. a 70. let, se vrací na filmové plátno v egyptském snímku The Traveller (Cestující). Dnes sedmasedmdesátiletý herec v něm hraje osmdesátiletého Hasana, který náhodně potkal svou dávnou lásku a snaží se sblížit s její rodinou. Film soutěží o hlavní cenu benátského festivalu, Zlatého lva.

Omar Sharif v Benátkách (snímek The Traveller) foto: Reuters

"Je to splněný sen, mít v obsazení filmu Omara Sharifa," řekl při uvádění snímku jeho autor, egyptský režisér Ahmed Maher. Sám Sharif, který se stal mezinárodní hvězdou díky hlavní roli ve filmu Lawrence z Arábie (1962), o tři roky později upevnil svou pozici titulní rolí v kultovním snímku Doktor Živago podle románu ruského disidentského spisovatele Borise Pasternaka. Oba filmy byly ověnčeny mnoha Oscary, první sedmi, druhý pěti.

Zatímco režisér Maher očekává, že obsazení Omara Sharifa pomůže snímku The Traveller se v Benátkách prosadit, bývalá hollywoodská hvězda je nad věcí. "Minulost pro mě nic neznamená, budoucnost už není nic pro lidi v mém věku," řekl dnes herec při prezentaci filmu.

Vzpomínal na své počátky ve filmovém byznysu, kdy byl podle svých slov "jediným Arabem a muslimem zaměstnaným v Hollywoodu", a podle toho také s ním bylo zacházeno. "Musel jsem být velmi opatrný, co dělám," řekl. "Například Columbia Pictures se mnou podepsala pětiletou smlouvu a pak mě půjčila za 15.000 dolarů MGM pro film Doktor Živago. Můj celý honorář byl 15.000 dolarů. Můj advokát navrhl, že je bude žalovat, ale já mu řekl, ať to nechá. Nechci, aby si o mě mysleli, že mi jde jen o peníze," dodal.


Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...