130 let
Amebix

Amebix | foto: Reprofoto

Legendární squateři Amebix vrátí Prahu o dvacet let zpátky

Kultura
  •   20:19
PRAHA - Unikátní příležitost vidět kapelu Amebix, která vytvářela hudební dějiny, bude 12. srpna v pražském Matrixu. Svým vystoupením ji podpoří také jihočeští Gride se svou jateční porcí a nová kapela Mother, pokračovatelé královéhradeckých Thema Eleven, která si zde odbude svou slavnostní premiéru.

Amebix vznikli v anglickém Devonu v létě 1978 jako The Band With No Name. Jejich životní styl spojený s přebýváním na squatech bez tekoucí vody a s nedostatkem elektřiny, gigantická spotřeba alkoholu, život v šedé zóně mezi západem a východem slunce, absolutní a totální chudoba spojená s užíváním drog (poté co se jako celek přestěhovali do bristolského squatu, údajně prodali všechno co nebylo přikované k zemi, aby tak získali peníze na lepidlo) – tím vším prosákla hudba kapely, která si později začíná říkat Amebix.

Jejich v té době zcela originální fúze metalového zvuku a punkového přístupu (a vmíchání dalších vlivů - sami členové uvádějí za své vzory například Joy Division, Killing Joke nebo Bauhaus) prý často uváděla posluchače ve zmatek – postupem času ale kapela získala popularitu v domácí punkové scéně a po singlech Who’s The Enemy a Winter a dvanáctipalci No Sanctuary přichází v roce 1985 LP Arise. To pod svá křídla vzal zpěvák skupiny Dead Kennedys Jello Biafra a vydal ho na respektovaném labelu Alternative Tentacles, čímž kapele umožnil šiřit jejich temnou vizi po celém světě.

V Evropě jen třikrát
Arise se stává klasikou a jedním ze základních stavebních kamenů žánru, který se označuje jako crust punk. Hudba Amebix vychází z Black Sabbath, Motörhead, punku i britských post-punkových kapel a tyto vlivy spojuje do charakteristicky temné a zároveň slavnostní směsi. Později se kapela posouvá směrem k atmosféričtějšímu zvuku a v roce 1987 je na světě další nesmrtelná klasika – jejich druhé a také (zatím) poslední album Monolith. Bohužel vydání tohoto alba jen o několik měsíců předcházelo rozpadu kapely.

Za dobu, která uplynula od vydání desek Amebix, kapela získala status naprosto zásadní a určující skupiny – na Amebix přísahají kapely jako Neurosis nebo Sepultura a bez desek Arise a Monolith by současná metalová i punková hudba vypadala úplně jinak.

Nyní - po 22 letech - přichází jedinečná možnost vrátit se proti proudu času. Rob "Baron" Miller a Stig, dva zakládající a hlavní členové Amebix se v minulém roce dali dohromady s Royem Mayorgou, bubeníkem, který prošel kapelami jako Nausea, Shelter a byl základajícím členem Soulfly. Po americkém turné kapela absolvuje pouze tři koncerty v Evropě, jeden na Rebellion Festu v britském Blackpoolu, druhý v belgických Antverpách a třetí 12. srpna v pražském Matrixu.

Vstupenky a info na www.insanesociety.net

Autor: Lidovky.cz