Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Lennonova bunda, harmonika nebo hřebeny rozšířily Beatlemánii!

Kultura

  15:40
PRAHA - Obnošená semišová bunda Johna Lennona nebo stříbrná foukací harmonika s monogramem, kterou mu věnoval manažer kapely Beatles Brian Epstein, i další hudebníkovy osobní věci si mohou od středy prohlédnout návštěvníci Českého muzea hudby v Praze.

Originál obálky, kterou v roce 1967 poslala Lennonovi londýnská galerie Indica Gallery, kde se o několik měsíců dříve seznámil s Ono. Na její zadní straně jsou Lennonem vlastnoručně psané poznámky. foto: Jiří Wagner

Při představení nových přírůstků expozice Beatlemánie! věnované legendární liverpoolské skupině zavzpomínali na první setkání s tvorbou slavné čtveřice známí čeští hudebníci. Vzácné memorabilie zapůjčil do České republiky ze svých sbírek mezinárodní restaurační řetězec Hard Rock Cafe.

"Lennonovy osobní věci prezentované na Beatlemánii jsou jedinečné tím, že jde o ucelenou sbírku, která dosud nebyla nikdy společně pro veřejnost vystavena," řekla kurátorka výstavy Veronika Seidlová.

Nejvzácnější? Semišová bunda

Za nejvzácnější předmět považuje Lennonovu hnědou semišovou bundu, v níž se nechal vyfotit na obalu přelomové desky Rubber Soul z roku 1965. Na tomto kusu muzikantova oblečení je podle Seidlové vidět, že jí opravdu často nosil. "Pokud nějaké věci mohou v sobě zachovat ducha svého majitele, tak tato bunda ho rozhodně má," konstatovala.

Mezi dočasnými přírůstky Beatlemánie, pro které muzeum vyhradilo zvláštní prostory, jsou dále Lennonův stříbrný kartáč a sada hřebenů nebo originální pohlednice War is Over! If you want it (Válka skončila! Pokud chcete), jíž Lennon a jeho manželka Yoko Ono vydali jako součást své mezinárodní mírové kampaně v roce 1969.

Součástí výstavy jsou i vzácné soukromé fotografie Lennona a Ono a jejich domu z roku 1969. Mezi sběratelské skvosty patří originál obálky, kterou v roce 1967 poslala Lennonovi londýnská galerie Indica Gallery, kde se o několik měsíců dříve seznámil s Ono. Na její zadní straně jsou Lennonem vlastnoručně psané poznámky.

Byl to velký bordelář

Mezi hosty dnešní vernisáže byli hudebníci Ondřej Soukup a Michal Dvořák, textař Michal Horáček a houslista Jaroslav Svěcený. "Přemýšlel jsem, co by této výstavě a tomu, že tu jednou bude vystavena jeho bunda, říkal John Lennon, když se potácel opilý po Hamburku. Později prý do muzea ještě dorazí jedna jeho bota. Ta druhá se ztratila, protože byl velký bordelář," řekl Soukup.

Beatles považuje za kapelu, která ho v dětství zásadně ovlivnila. Kvůli nim se začal učit hrát na kytaru a zakládal první kapely. "Jejich desky si rád poslechnu i dnes," dodal.

"V době, kdy jsem v patnácti letech zakládal svou první kapelu, bylo nejohmatanější elpíčko v naší knihovně bílé album od Beatles. Na bílém obalu byly skvrny ještě víc vidět a častým hraním bylo také nejvíce popraskané," řekl o vlivu Beatles na své hudební začátky bývalý člen skupiny Lucie Michal Dvořák. Sám prý ale relikvie po hudebních hvězdách nesbírá. "Spíše mě zajímá hudba, které po nich zůstala," uvedl.

Beatlemánie!

Výstava Beatlemánie! byla v Českém muzeu hudby zahájena 3. června a potrvá do ledna příštího roku. Největším lákadlem jsou čtyři voskové figuríny vypůjčené z muzea The Beatles Story v Liverpoolu. V rámci výstavy v červnu navštívil Prahu jeden ze zakládajících členů Beatles - bubeník Pete Best.

VÍCE FOTOGRAFIÍ SI PROHLÉDNĚTE ZDE

Autoři: ,

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...