Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Leonard Cohen si i čile poskočil

Kultura

  12:49
Na svůj věk neobyčejně čiperný Leonard Cohen se po necelém roce vrátil do Prahy. Sobotním vystoupením nejen všechny přítomné znovu nadchnul, ale i jasně ukázal, proč mnohé mladší hravě strčí do kapsy.

Leonard Cohen při svém koncertu v Bratislavě (28. srpna 2009) foto: ČTK

Pomalu postupující fronty u vchodů do vysočanské O2 Areny jako by naznačovaly, že druhou pražskou návštěvu kanadského barda si každý příchozí bude muset zasloužit. Důkladné bezpečnostní kontroly, nápadně připomínající praxi na letištích, neopomněly zrentgenovat dámám kabelky a pány donutily z kapes vyndat i klíče. Krátce před osmou se ovšem až na pár sedadel kdesi u stropu celá hala zcela zaplnila, a bez zbytečného intra se na pódiu najednou objevila rovnou celá sestava šesti doprovodných muzikantů, tří sboristek i samotného Cohena. Ten, nepřekvapivě oděný v oblíbeném elegantním obleku od Armaniho, s nezbytným kloboučkem působil, jako by se jednalo o první koncert turné po dlouhé době. Svěže a optimisticky.

Zpočátku až nezvykle tiché ozvučení s výrazně vytaženým zpěvem a decentním, až divadelním nasvícením bez prudkých střídání či blikání stroboskopů, vytvořilo i v obří hale komorní atmosféru, a už počínaje úvodní skladbou Dance Me To The End Of Love bylo jasné, že nějaké získávání si publika na svou stranu opravdu tentokrát není nutné. A ihned jako druhá zařazená The Future ujistila, že postavit až na výjimky koncert jen na hitech, nebude ani v nejmenším problém.

Emoce, Profesionalita a Úcta
Celé vystoupení by se dalo snadno shrnout do tří slov: Emoce, Profesionalita a Úcta. Nabitá atmosféra porozuměním a nadšenými reakcemi publika na jedné straně a dotažená show do posledního detailu na druhé, vytvořily ani ne tak obvyklý duel, jako spíš pro obě strany obohacující dialog. Zážitek takřka terapeutický.

Leonard Cohen se i přes svůj pokročilý věk nacházel nejen ve skvělé fyzické kondici (z pódia opakovaně odcházel až dětsky rozvernými poskoky), ale i v až překvapivé hlasové pohodě. Doprovodní hudebníci s ním tvořili jednolitý organismus, a ač všichni nadprůměrně instrumentálně disponovaní, ani na moment nevypadli ze stoprocentní soustředěnosti, aniž by na nich ovšem nepřestávalo být patrné, jak si vše nepředstíraně užívají. Lehké divadelní prvky, kdy pan zpěvák poklekával před některým z kolegů, opakovaně se jim teatrálně klaněl včetně sejmutí kloboučku či například vokalistky synchronizovaly své pohyby, nepůsobily pak ani trochu strojeně natož trapně.

Leonard Cohen při svém koncertu v Bratislavě (28. srpna 2009)

Přirozenost ostatně byla všudypřítomná. Tvrzení, že koncert byl i pro ty, kteří dosud neměli tu čest, návratem do dobře známých míst, kde nic člověka nezklame a cítí se tam dobře, asi není vůbec nadnesené. Oblíbená kniha, u které už čtenář ví, jak dopadne, a přesto se k ní rád vrací.

Většinou už po prvních tónech
Že se u toho snadno zapomene na čas i realitu venku, je už jen jaksi mimoděk. Když dozněla skvělá, zdaleka ne první ani poslední mohutně aplaudovaná Wating For The Miracle, a Cohen v rámci následné Anthem rozverně a detailně představil všechny hudebníky a vyhlásil přestávku, ukázalo se, že koncert už má za sebou devadesát minut. Tedy dobu, po které mnozí jiní končí.

Úvod druhé části večera proběhl až intimně, jen s doprovodem kláves. Když si na malém synťáčku vyťukával sice přesně padnoucí, ale přece jen jednoduché sólíčko a následoval opět už bůhvíkolikátý aplaus, neubránil se už Cohen pobavenému úsměvu. Ovšem poté už si ruce tleskajících neodpočinuly oprávněně . Suzanne, Sisters Of Mercy, The Gypsy's Wife… co hit, to nadšená reakce, většinou už po prvních tónech. Zajímavé bylo, že ani jedním zástupcem nedošlo v setlistu na poslední studiové album Dear Heather.

Nasazení celé kapely bylo obdivuhodné. Většina členů během večera vystřídala hned několik různých nástrojů, a až flamenkově zběsilá sóla Javiera Mase na nejrůznější strunné instrumenty i procítěné vstupy saxofonisty a klarinetisty Dina Solda, který používal i dechový syntetizér, zvukem ne nepodobný houslím či viole, byly excelentní. Hluboko položenému, sametovému hlasu hlavního protagonisty pak výtečně sekundovala trojice vokalistek. Jak soulově položená Sharon Robinsonová, tak i křehké vokály sester Hattie a Charley Webbových dostaly v druhé půli příležitost i ke výtečným sólovým výstupům, které nikoho nenechaly na pochybách, že by se snad mohlo jednat jen o výplň, aby si starý pán odpočinul.

Hodnocení LN

5 / 5

Leonard Cohen (CA)
30. srpna 2009
Praha, O2 aréna

Druhá návštěva Leonarda Cohena přišla shodou okolností krátce po letošních místních koncertech o generace mladších Primal Scream a Radiohead. I při vší úctě k výkonům obou nemálo slavných kapel se čelem k neskutečně pokorně vystupujícímu Cohenovi, který nezapoměl v úplném závěru jmenovitě poděkovat nejen znovu svým spoluhráčům, ale i například pódiovým technikům, nelze zbavit dojmu, že se mají dotyční ještě mnoho co učit, aby se dostali na podobnou úroveň přístupu. Podobný zážitek, jakým byly opakované ovace ve stoje, které provázely závěr úžasného, téměř tříapůlhodinového Cohenova koncertu, lze totiž každému mladšímu muzikantovi jen přát.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!