Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Lepší shořet než vyhasnout

Kultura

  9:51
PRAHA - Překvapivou věc odhalil žebříček magazínu Forbes, zveřejněný loni v říjnu: na stupnici nejlépe vydělávajících mrtvých celebrit vystřídal na prvním místě „krále rokenrolu“ Elvise Presleyho po šesti letech Kurt Cobain.

Kurt Cobain (1967-1994): „Slavný, to je to poslední, co jsem chtěl být“ foto: ČTK

Přitom se tu zpěvák a kytarista kapely Nirvana objevil vůbec poprvé - Forbes proto přičítá toto vítězství Cobainově vdově Courtney Love, která prodala čtvrtinový podíl jeho písňového katalogu vydavatelství Primary Wave.

Cobainovy deníky
Den před Cobainovými nedožitými čtyřicetinami se nabízí mnoho otázek - jaký by dnes byl, kdyby přežil svou slávu? Dokázal by ve zralém věku zatočit s démony sebezničení? A vůbec, byl by mu titul „nejlépe vydělávající mrtvá celebrita“ spíš k smíchu, nebo by z něj šílel vzteky?

Přinejmenším by se nad ním asi ošíval, stejně jako nad titulem mluvčího své generace, jenž mu je z titulu hlavního člena Nirvany, která odstartovala 90. léta a mohutnou oblibu neučesaného stylu grunge svým albem Nevermind, nešťastně připisovaný.

Jisté je toto: Zatímco Janis Joplinovou, Jima Morrisona a Jimiho Hendrixe, kteří stejně jako on zemřeli v sedmadvaceti letech, vnímáme jako hudební legendy vzdálené „rockové historie“, Cobainovi vrstevníci ještě ani nestačili zestárnout. „Lidi mě prostě nechávali na pokoji. Vždycky jsem měl pocit, že by mě na školním plese zvolili Nejpravděpodobnějším hromadným vrahem,“ napsal Kurt Cobain zkraje 90. let do deníků, jejichž části vyšly před pěti roky. Jak si všimli jejich recenzenti, téma smrti je přítomné snad na každé stránce. Jenomže brát tyto zmínky jako předznamenání Cobainovy smrti 5. dubna 1994 je příliš zjednodušující a senzační.

V denících tvrdí, že jednou z mnoha věcí, jež „absolutně a naprosto podporuje“, je „násilím organizovaná teroristická revoluce“ proti hrabivé společnosti, a zároveň dává čtenářům radu: „Vyzbrojte se, najděte představitele hrabivosti nebo útlaku a ustřelte těm zmrdům hlavu“. Jeho slova jsou však, podobně jako hudba, spíše než návodem k násilí výrazem vášnivého hněvu, bolesti a naléhavosti. Je ironií osudu, že jediný, proti komu Cobain pušku nakonec vytáhl, byl on sám.

Kurt Cobain pocházel z dřevařského městečka Aberdeen, místa se „všeobecným sklonem k depresi a alkoholismu“, jak později napsal, ležícího asi 100 kilometrů jihozápadně od Seattlu.

Kurtovo dětství bylo relativně šťastné zhruba do sedmi let, kdy se rodiče rozvedli. Následovalo pendlování mezi nimi, přespávání u příbuzných, osamělost, experimenty s drogami.

Toho podivína si držte od těla
„Od svých čtrnácti let jsem tu měl pověst homosexuála,“ řekl Cobain v rozhovoru pro gay časopis Advocate v únoru 1992. „Že si mě jednou zaškatulkovali jako teplouše, mi dalo volnost chovat se jako podivín a ukázalo všem, aby se ode mě drželi dál.“

S kamarádem a basistou Chrisem Novoselicem založil kapelu Nirvana, v jejímž názvu je notná ironie vzhledem tomu, že její hudba měla k blaženosti asi tak blízko, jako potracený plod amerického blahobytu vytažený z popelnice.

Nevermind, jejich druhé album, již s bubeníkem Davem Grohlem, fakticky ukončilo 80. léta, sesadilo z hitparády Thriller Michaela Jacksona a odstartovalo epochu „špinavého“ zvuku a náruživosti - stylu zvaného grunge. Vlna ze Seattlu, „hlavního města grunge“, se ohlásila skladbou Smells Like Teen Spirit, vydanou 10. září 1991. „Tady to máme/ bav nás/ připadám si hloupý a nakažlivý...“ řve tu Cobain nelidsky. Během tří dalších let, které skončily Cobainovou smrtí, se z kapely i jejího zpěváka stal kult, který však, jak už to bývá, zastínil myšlenky a motivy, pro které Cobain našel v hudbě své útočiště. „Slavný, to je to poslední, co jsem chtěl být,“ řekl tehdy.

Courtney, Cobainova Yoko Ono
V únoru 1992 se Kurt Cobain oženil s již těhotnou přítelkyní Courtney Love. O šest měsíců později se jim narodila dcera Frances Bean Cobainová.

Také Courtney Love, zpěvačka kapely Hole v potrhaných šatečkách, závislá na heroinu a nepříliš přesně pracující rtěnkou na svém obličeji, byla ztělesněním zlého snu pro všechny, vnímající USA jako baštu konzervativních hodnot.

Americké soudy svěřily malou Frances už po dvou týdnech do rukou opatrovníků. Vztah Courtney ke Cobainovi se již dříve ocitl pod palbou fanoušků, kteří přirovnávali její roli k vlivu Yoko Ono na Lennona a Beatles.

Počátkem roku 1994 vyrazila Nirvana do Evropy. Cobainovy zdravotní potíže, zhoršované prášky a alkoholem, ovšem vedly ke zrušení turné, jež se mělo zastavit i v Praze. Cobain se poté nechal přemluvit k léčbě drogové závislosti, na klinice však vydržel necelý týden.

Pátého dubna 1994 napsal vzkaz pro svou ženu Courtney Love a dceru Frances, píchl si smrtelnou dávku heroinu, vložil si hlaveň do úst a zmáčkl spoušť. Našli ho o tři dny později. Taková je aspoň oficiální verze, vyrojilo se však množství spekulací, přinášejících argumenty zpochybňující Cobainovu smrt jako sebevraždu...

Rozprodali Kurtovo útočiště
Nirvanu dnes vnímáme jako úspěšnou kapelu definující hlavní rockový proud 90. let. Hlavním úspěchem Kurta Cobaina jako „nedotknutelného“ vyvržence z Aberdeenu je však dodnes hlavně to, že hudbu, která se pro něj stala útočištěm před burany všeho druhu a ražení, lze dodnes brát vážně, přestože se slovo „alternativní rock“ stalo s úspěchem grunge obyčejným označením na regálech obchodů. Jak bylo řečeno, méně vážně je třeba brát řeči o Cobainovi coby „mluvčím své generace“; zůstává však faktem, že frustrace, vztek a náruživost Nirvany ve své době oslovila obrovské množství dospívajících Američanů.

Jak známo, proslulost ani peníze samotné duši neléčí. Když si Cobain vybral pro nástupce úspěšného alba Nevermind název I Hate Myself And I Want To Die (Nenávidím se a chci zemřít), chápal název jako sarkasmus, který by ovšem fanouškům mohl uniknout. Nirvana si tedy pro svoji poslední řadovou desku zvolila název In Utero (V děloze). Jako kdyby mezi těmito dvěma názvy leželo možné vysvětlení, proč Cobain zemřel mladý. V závěti, napsané smyšlenému příteli z dětství, citoval z písně Neila Younga My My, Hey Hey (Out Of The Blue): Lepší shořet než vyhasnout.

Autor: