Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Letní festivaly: nenechte si ujít elektronický klenot u českých hranic

Colours of Ostrava

  6:00
KATOVICE/PRAHA - Černošská princezna populární hudby Kelis, kmet chicagské house music Theo Parrish nebo čerstvá hvězda elektronické písně Chet Faker. Pouhý zlomek programu letošního ročníku přehlídky Nowa Muzyka ukazuje, že ne všechno polské se vyplatí přehlížet.

V Katovicích vystoupí také černošská princezna populární hudby Kelis. foto: Ninja Tune

Ještě před několika lety se o Nowe Muzyce (21. až 24. srpna) dalo mluvit jako o česko-polském festivalu. Konal se na břehu hraniční řeky Olše v polském Těšíně. Už tehdy tam přijížděla jména patřící do světové elektronické extraligy (Amon Tobin, Jamie Lidell, Otto von Schirach či Deadbeat), ale lidí chodilo málo. A tak se akce přesunula dál do vnitrozemí a začala se zvedat.

Ani Katovice, kde Nowa Muzyka zakotvila, však nejsou pro českého fanouška nijak z ruky. Z Ostravy je to autem hodinu (100 kilometrů), z Brna dvě a půl (270 kilometrů) a z Prahy něco přes pět hodin (390 kilometrů).

Festival zahájí písničkář Chet Faker

Letošní edice začíná ve čtvrtek 21. srpna, kdy se v katovickém kostele Svatých apoštolů Petra a Pavla představí australský Chet Faker. Tisícovky lidí, kteří na set tohohle písničkáře balancujícího na hraně pomalých melodií a tanečních beatů dorazili na letošní Colours of Ostrava, jsou dostatečnou zárukou kvalitního zážitku. Na konci zase přehlídku v neděli orámuje Nils Frahm. Němec, který spojuje klavír s jemnou elektronikou.

Nowa Muzyka 2014

Katovice, 21. až 24. srpna

Vystoupí: Kelis, Chet Faker, Gonjasufi, Ikonika, Clark, Jaga Jazzist & Aukso, Dixon, WhoMadeWho, Mouse On Mars, Gui Boratto další

To hlavní se odehraje v pátek a sobotu na čtyřech scénách. Tančit se bude ve všech rytmech a rychlostech. Písničkové techno přiveze z Brazílie Gui Boratto, warpovskou elektroniku Clark a příznivce současného britského zvuku zase uzemní showcase vydavatelství Hyperdub se samotným mistrem zakladatelem Kode 9 či projektem Scratcha DVA.

Letní festivaly 2014 - přehled kulturních akcí na léto
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!