130 let
Loňský ročník festivalu Letní Letná - ilustrační foto.

Loňský ročník festivalu Letní Letná - ilustrační foto. | foto: LETNÍ LETNÁ

Letní festivaly se koronaviru nezaleknou. Dezinfekce na místě je nutnost, připouštějí pořadatelé

Kultura
  •   10:00
PRAHA/BRNO/UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Některé letní festivaly se letos konají i navzdory současné situaci. Jejich pořadatelé na základě vládou vydaných nařízení upravují svůj program tak, aby návštěvníkům zajistily co možná největší bezpečí.

Prague Pride

anti-Covid devatero Prague Pride:

1. Jsem fit
2. Pravidelně si dezinfikuji ruce
3. Pokud jsem byl/a po akci pozitivně testován/a, okamžitě uvědomím pořadatele
4. Při kýchání či kašlání se chovám ohleduplně
5. Roušku či respirátor si pravidelně vyměňuji
6.Při vítání či loučení se vyvaruji podávání ruky, objímání či líbání 
7. Udržuji rozestupy
8. Průběžně se informuji o aktuální situaci a pravidlech
9. Chovám se zodpovědně a respektuji pokyny pořadatele

V pondělí 3. srpna začal festival za rovnoprávnost Prague Pride, jenž potrvá až do 9. srpna. Letošní ročník je ale v lecčem jiný. Větší roli letos hraje každodenní živé online vysílání Pride Stream, který umožňuje zájemcům sledovat dění z domova.

Tradiční sobotní (8. srpna) průvod ulicemi nahradí takzvaná Duhová plavba, projížďka po Vltavě s omezenou kapacitou dle aktuálních nařízení. 

„Pořadatelé a pořadatelky situaci kolem šíření koronaviru i nadále sledují, jsou v kontaktu s hlavní hygieničkou Prahy a návštěvníkům a návštěvnicím také poskytují podrobné informace ,Anti-covid devatero´ve čtyřech jazycích o tom, jak se chovat s ohledem na svoje zdraví i zdraví ostatních,“ vysvětlil tiskový mluvčí Filip Milde.

Akce, kde je nutné mít zakrytá ústa a nos, pořadatelé v programu festivalu označili grafikou s rouškou doplněnou o informací o počtu osob.

Letní filmová škola v Uherském Hradišti

Oblíbený filmový festival ve slovácké metropoli se letos koná ve zkrácené délce ve dnech 7. až 12. srpna. Pořadatelé ve spolupráci s krajskou hygienickou stanicí vypracovali hygienicko-epidemiologický plán, který je volně k nahlédnutí na stránkách akce. 

V dřívějších ročnících se doprovodné akce festivalu konaly volně a přístup na ně měli i lidé bez akreditací. To letos možné není. Zájemci si musí koupit speciální akreditaci za symbolickou cenu umožňující na takové akce přístup. Tím pádem ale budou zaneseni v systému a pořadatelé budou míst neustále přehled o denním počtu návštěvníků festivalu.

„Všechna programová místa budou prostorově upravena tak, aby bylo možné v případě potřeby zajistit místo na rozestupy. V případě prostoru kolem stánků se službami tak budou činit jednotliví provozovatelé těchto stánků a rovněž bude zajištěna dostatečná vzdálenost mezi jednotlivými stánky tak, aby nevznikala kumulace a větší hloučky lidí,“ uvádí se dále ve zprávě.

Žádný z promítacích sálů v Uherském Hradišti nemá kapacitu vyšší než 500 lidí, takže nebylo potřeba ji uměle snižovat. V sálech s kapacitou nad sto lidí bude povinnost nosit roušky. Po každém promítání bude následně prostor vyklizen a vydesinfikován. Profesionální úklidová firma se pak postará o desinfekci sociálních zařízení a exponovaných venkovních míst. 

Maraton hudby

Ve dnech 13. až 18. srpna se v Brně uskuteční festival  Maraton Hudby. Jeho pořadatelé sledují současný vývoj, ale díky tomu, že je festival rozdělen na velké množství menších koncertů na zhruba 30 různých místech, k ráznějším opatřením nebylo potřeba přistupovat. Počítá se ale s posílením hygieny pomocí stojanů s desinfekcí.

Lucerna Music Bar Open Air

Program na letní scéně Lucerna Music Baru probíhá v lesoparkové části výstaviště v Praze-Holešovicích. Začal 23. června a končí s posledním srpnovým dnem.„Dodržujeme předepsaný limit počtu osob a dbáme na zvýšenou hygienu koncertního areálu, samozřejmostí je rozmístění dezinfekce v areálu,“ vysvětluje tiskový mluvčí Lucerna Music Baru Jaromír Telenský. Dodává, že stejně přísná bezpečnostní pravidla platí od prvního dne. 

Letní Letná

Festival nového cirkusu Letní Letná se v odlehčené verzi uskuteční od 18. do 25. srpna v pražských Letenských sadech. Podle ředitele festivalu Jiřího Turka současná opatření přípravy příliš nenarušily. 

 „Spolupracujeme s pražskou hygienickou stanicí a řídíme se doporučením odborníků. Na základě rozhodnutí vlády snižujeme kapacitu vnitřních prostor na 500 osob. Toto omezení se týká pouze šapitó, kde bude navíc povinné mít zakrytý nos i ústa rouškou,“ vysvětluje Turek. „Budeme pro návštěvníky mít roušky k zakoupení i dezinfekci zdarma,“ dodává. 

Boskovice

Festival Boskovice proběhne od 28. do 30 srpna. „Samozřejmostí je dodržení všech aktuálních hygienických opatření, např. rozmístění dezinfekce k využití po areálu. Detailně budeme řešit také s krajskou hygienickou stanicí,“ vzkázala za pořadatele Anna Mašátová. 

Aktuální celostátní opatření vlády (platná od 27. července)

  • Maximální počet účastníků na hromadných akcích ve vnitřních prostorách je stanoven na 500 osob v daný čas v jednom sektoru. Maximální povolený počet sektorů je 5.
  • Maximální počet účastníků ve stejný čas na hromadných venkovních akcích je stanoven na 1000 osob

    REGIONÁLNÍ PRAVIDLA DOSTUPNÁ ZDE
Autor: Jaroslav Totušek