Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Letní filmová škola nabízí souboj filmových plakátů

Kultura

  8:00
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Výstava s názvem Konfrontace zahrnuje 50 dvojic plakátů ke stejným filmům tak, jak je viděl český a polský výtvarník.

Konfrontaci českých a polských filmových plakátů připravilo Slovácké muzeum v Uherském hradišti foto: Reprofoto

Včera zahájený 38. ročník Letní filmové školy nabízí v doprovodném programu i dvě výstavy. V hlavní budově Slováckého muzea ve Smetanových sadech je ode dneška k vidění expozice nazvaná Konfrontace, která představí filmové plakáty polských a československých výtvarníků. V úterý pak bude v Galerii Slováckého muzea otevřena výstava Jiří Brdečka - Limonádový Joe aneb Jdi na západ, mladý muži!

Možnost pro umělce na indexu

Konfrontace zahrnuje 50 dvojic plakátů ke stejným filmům tak, jak je viděl český a polský výtvarník. "Návštěvník má možnost porovnat, jak si s tím umělci z obou zemí poradili. Výtvarníci, kteří mnohdy nebyli za minulého režimu mezi vyvolenými, byli na indexu, někdy dostávali alespoň tyto zakázky. Dařilo se jim tak proměnit ulice, kde byly plakáty vylepovány, v galerie výtvarného umění," říká Milada Frolcová ze Slováckého muzea.

Plakáty na výstavu dodala Filmová galanterie Terryho ponožky. "Nepřímý vliv na výběr vystavených plakátů měl fakt, že v polských kinech se v daném období (1950–1989) hrálo více filmů ze západní filmové produkce než v Československu, a tak k určitým polským filmovým plakátům chybí československé protějšky," uvádějí pořadatelé výstavy. Přesto si lze ze světové kinematografie prohlédnout plakáty například k filmům Federica Felliniho (Amarcord, 8 ½), Pietra Paola Pasoliniho (Oidipus král), Luchina Viscontiho (Smrt v Benátkách) nebo Romana Polanského (Chinatown).

Z expozice ve Slováckém muzeu

Polskou stranu mezi autory zastupují Roman Cieslewicz, Wiktor Górka, Jan Lenica, Franciszek Starowieyski a Waldemar Swierzy, československou například Milan Grygar, Karel Teissig, Karel Vaca, Josef Vyleťal či Zdeněk Ziegler. Výstava navazuje na přehlídku československého filmového plakátu, který Slovácké muzeum představilo před dvěma lety. Srovnání plakátů si návštěvníci muzea budou moci prohlédnout do 9. září.

Co si oblékala Tornádo Lou

Druhá expozice, která doprovází Letní filmovou školu, je věnovaná nejslavnějšímu počinu Jiřího Brdečky. Jeho filmy jsou součástí programu Letošní letní filmové školy. Podle Milady Frolcové ze Slováckého muzea proto přišli její organizátoři s nápadem uspořádat také výstavu. Její součástí budou originální návrhy kostýmů a Brdečkovy ilustrace, ale také filmové kostýmy samotné, které na Slovácko zapůjčilo barrandovské studio. Lidé si budou moci od úterka do 16. září prohlédnout i fotografie z natáčení či pracovní verzi scénáře

Autoři: ,