130 let
Letní kino - ilustrační foto.

Letní kino - ilustrační foto. | foto: Lidové noviny

Letní kina v Praze promítají po setmění celé prázdniny, některá i v září

Kultura
  •   10:29
PRAHA - Prakticky každý den v týdnu mohou Pražané ve svém městě zajít do letního kina. Program je leckde připraven až do září. Někde si diváci filmy užijí zcela zdarma, jinde zaplatí průměrně kolem 90 korun. V polovině července začne promítat i letní kino U Werichů. Pro promítaní si vyhradilo nedělní večery.

Zahrada vily na pražské Kampě, v níž žil herec a dramatik Jan Werich, se v kino promění na šest neděleních večerů. Zahájí 14. července životopisným snímkem o italském politikovi a podnikateli Silviu Berlusconim. Poté bude promítat každých 14 dní až do 22. září. V kině U Werichů diváci dostávají sluchátka, aby projekce nerušila obyvatele v okolí.

Pondělky si pro provoz letního kina vybral Manifesto Market na Florenci. Připravil výběr ze světové kinematografie. Promítá zdarma. První červencové pondělí je na programu dokument o legendární módní návrhářce Vivienne Westwoodové.

Letní kino ve Žlutých lázní pouští filmy dvakrát týdně - vždy v úterý a v sobotu. Na červenec přichystalo například filmové trháky Bohemian Rhapsody nebo Zrodila se hvězda. Od loňska tu mají promítací plátno vyrobené na míru o rozměrech 11x6 metrů.

Prázdninové čtvrtky provozuje Praha 6 letní kino v parku Maxe van der Stoela. Projekce jsou přístupné zdarma. Na programu tu je mnoho českých filmů, třeba Hastrman, Spalovač mrtvol nebo Všechno bude.

Snímky, které uspěly na filmových festivalech Berlinale, Benátky nebo Cannes promítá každý čtvrtek letní kino Be2Can na nové letní scéně Gauč ve Stromovce. Například 22. července je připraven film Utoya zachycující masakr na letním táboře na ostrově v Norsku.

Letní kina začínají promítat po setmění, obvykle ve 21:30.

Autor: ČTK