130 let
Sopranistka Maïlys de Villoutreys.

Sopranistka Maïlys de Villoutreys. | foto:  Letní slavnosti staré hudby

Letní slavnosti staré hudby uvedou ukázky z první opery zkomponované ženou

Kultura
  •   14:00
PRAHA - Večerem s názvem La Muse zahájí 13. července na Zámku Troja festival Letní slavnosti staré hudby. Na programu bude výběr z francouzských barokních kantát a dvorských, ale také „pijáckých“ písní, které doplní ukázky z první francouzské opery, kterou kdy zkomponovala žena. To vše v podání souboru La Sainte Folie Fantastique se sopranistkou Maïlys de Villoutreys. Festival, který má letos podtitul Femina Aeterna (Věčná žena) potrvá do 6. srpna.

Program úvodního večera na Trojském zámku je vystavěn na dílech dvou francouzských skladatelek, které působily v Paříži na sklonku vlády Ludvíka XIV., Élisabeth-Claude Jacquet de la Guerre a Julie Pinel. Doplní je tři známí velikáni francouzské barokní hudby Marc-Antoine Charpentier, François Couperin a Michel Pignolet de Montéclair.

Letní slavnosti staré hudby se letos zaměřují na nejrůznější podoby ženské hudebnosti a nabízejí příležitost poznat „starou hudbu“ v nových souvislostech. Koncerty a komponované večry, na kterých zazní historické hudební nástroje, se budou už tradičně odehrávat v interiérech pražských paláců a kostelů. 

Vystoupí dále například brazilská sopranistka Luanda Siqueira, kontratenorista Terry Wey, gambistka Lucile Boulanger, všestranná instrumentalistka Paulina van Laarhoven či fenomenální kytarista Quito Gato.

Barokní opera s Buchtami a loutkami

Vrcholem festivalu bude podle organizátorů 6. srpna uvedení originálního nastudování barokní opery Francesca Cavalliho La Calisto v podání souboru Collegium Marianum, pěveckých sólistů a divadelní společnosti Buchty a loutky. Antický příběh o krásné nymfě Calisto (Kallistó), po které zatoužil sám Jupiter, přetvořil Cavalli společně s libretistou Faustinim v operu na způsob commedie dell’arte, a původní vyprávění z Ovidiových Proměn tak rozšířil o komické scény i nové zápletky. Milostný příběh mezi Jupiterem, Calisto a šibalem Merkurem v nastudování Jany Semerádové rozehrají přední čeští sólisté. Vedle Hany Blažíkové v titulní roli se představí Tomáš Král, Barbora Kabátková, Jan Mikušek a Tomáš Lajtkep.

Autor: Lidovky.cz