Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Zvítězila Tvář vody, ale Oscary nemají absolutního vítěze. Děkovalo se i Čechům

Kultura

  2:00
LOS ANGELES - Slavnostní jubilejní galavečer 90. ročníku cen Akademie filmového umění se obešel navzdory očekávání bez výrazných projevů na podporu hnutí #metoo. Největší úspěch slavily snímky Tvář vody a Dunkirk, ale žádný „vítěz na celé čáře“ z oscarového klání nevystoupil. Akademie letos sošky rozdělila mezi více filmů, než tomu bylo loni. Oscara za nejlepší efekty si odnesl snímek Blade Runner 2049, na kterém spolupracovalo i pražské studio Universal Production Partners.

Režisér Guillermo del Toro. Slavnostní 90. galavečer Oscarů (2018). foto: RTR/ČTK

Prognózy se nevyplnily. Očekávalo se, že se oscarový večer ponese v duchu protestu proti sexuálním obtěžováním, hollywoodskému tématu číslo jedna. Překvapivě se tak nestalo. Jméno Harveyho Weinsteina, vilného producenta, který rozhýbal události vedoucí až k založení #metoo, padlo v ceremoniii snad jen jednou. Síla žen ale oslavována byla a to hlavně, když Frances McDormandová, držitelka Oscara pro nejlepší herečku, vyzvala všechny přítomné nominované ženy, aby povstaly. 

Herečka Alisson Janneyová. Slavnostní 90. galavečer Oscarů (2018).
Herec Gary Oldman. Slavnostní 90. galavečer Oscarů (2018).

Ceremoniál Oscarů se letos „smál“ hlavně sám sobě. Tématem vtipkování a komentářů byl loňský trapas. „Až vyhlásí vaše jméno, tak chvíli počkejte, než to zkontrolujeme. Nechceme, aby se opakovalo to, co loni,“ připomněl moderátor Jimmy Kimmel loňské chybné vyhlášení La La Landu jako nejlepšího filmu. Cenu přitom bral snímek Moonlight, ale došlo k prohození obálek.

Organizátorská společnost PricewaterhouseCoopers (PwC) se tentokrát pojistila tím, že obálky s výsledky již nebyly neoznačené, ale byla na nich zřetelně uvedená kategorie. Na vtípku se přiživil i herec Mark Hamill, který si pro sebe při vyhlašování nejlepšího animovaného snímku stále opakoval: „Hlavně neřekni La La Land. Hlavně neřekni La La Land.“

V Los Angeles vrcholí přípravy na devadesáté udílení Oscarů

Jimmy Kimmel také v dobrém rozmaru uvedl soutěž o vodní skútr, který měl vyhrát výherce s nejkratší děkovnou řečí. Ten nakonec „vyhrál“ kostýmní výtvarník Mark Bridges.

Režisér Guillermo del Toro si odnášel sošku za nejlepší film i nejlepší režii. Jeho Tvář vody z patnácti nominací proměnila „pouze“ tři, ale za to v hlavních kategoriích. Cenu za nejlepší snímek del Toro věnoval všem začínajícím filmařům. „Jsou to dveře, vykopněte je a vstupte,“ řekl.

“Studia dříve nevěřila, že menšiny a ženy utáhnou superhrdinský snímek. Wonder Woman a Black Panther dokázali, že to možné je,“ prohlásil Kimmel a publikum mu nadšeně tleskalo.

Svou roli v této pomyslné oslavě filmových změn dovršila výhra satirického hororu o rasismu Uteč v kategorii nejlepší scénář. Tvůrci animovaného snímku Coco zase při přebírání sošky děkovali Mexiku za jeho skvělé lidi a kulturu. „Dělejte filmy rozmanitější,“ znělo jasné poselství všem filmařům, aby do snímků obsazovali více žen, ras a lidí různých sexuálních orientací.

KABÁT: Půjčovna holí v Hollywoodu. Snad nebudou Oscary o povrchním kádrování

Cenu za nejlepší filmové efekty si odnesl snímek Blade Runner 2049. Na efektech v tomto filmu pracovalo i pražské studio Universal Production Partners, jehož jméno zaznělo i v děkovné řeči. Nejlepší filmovou píseň, velmi sledovanou kategorii, si letos odnesla skladba Remember Me z animovaného filmu Coco. 

Naprosto zbytečně ale působila pasáž, kde se Kimmel za doprovodu několika herců a filmařů vydal do kina přes ulici, aby překvapil nic netušící návštěvníky promítání filmu V pasti času. Šlo o gesto bez jakéhokoliv dopadu, které sice potěšilo těch zhruba šedesát lidí v kinosále, ale prodloužilo už tak zbytečně dlouhou ceremonii. 

Tradiční součástí Oscarů je i sekce In Memoriam, kde se vzpomíná na zesnulé herce a filmaře. Doprovodnou píseň zazpíval Eddie Vedder, zpěvák kapely Pearl Jam, která se 1. července představí v Praze. 

Oscar za nejlepší film: Tvář vody. Favorit letošních oscarů svou nominaci opravdu proměnil. Cenu předali herci Warren Beaty a Faye Dunawayová. Ti předávali cenu i minulý rok, kdy se stala ona nepříjemná chyba. Akademie jim tak hezkým gestem dala šanci předávání napravit.

Oscar pro nejlepšího herce v hlavní roli: Gary Oldman jako Winston Churchill (Nejtemnější hodina). 

Oscar pro nejlepší herečku v hlavní roli: Frances McDormandová (Tři billboardy kousek za Ebbingem). Pro McDormandovou jde o druhého Oscara, prvního dostala za snímek Fargo.

Oscar za nejlepší režii: Guillermo del Toro (Tvář vody). Pro del Tora, oscarového favorita, jde o prvního Oscara za režii.

Oscar pro nejlepšího herce ve vedlejší roli: Sam Rockwell (Tři billboardy kousek za Ebbingem). Pro Rockwella šlo o první oscarovou nominaci. Za svou roli rasistického policisty vyhrál také letošní Zlatý glóbus za vedlejší roli.

Oscar pro nejlepší herečku ve vedlejší roli: Allison Janneyová (Já, Tonya). Janneyová za roli despotické matky krasobruslařky Tonyi Hardingové získala i letošní Zlatý glóbus.

Oscar za nejlepší původní scénář: Jordan Peele (Uteč). Satirický horor byl černým koněm letošních Oscarů. Jde o prvotinu Jordana Peeleho, který byl dříve znám hlavně z komediálního dua Kay a Peele.

Oscar za nejlepší adaptovaný scénář: James Ivory (Dej mi své jméno). Film o lásce dvou chlapců byl natočen podle stejnojmenné knižní předlohy spisovatele Andrého Acimana. Jamesovi Ivorymu je 89 let a je tak jedním z  nejstarších oceněných v historii Oscarů.

Oscar pro nejlepší cizojazyčný film: Fantastická žena, režisér Sebastián Lelio. Země původu Chile.Film vypráví o transsexuální ženě, která má pocit, že zavinila smrt svého přítele.

Oscar pro nejlepší krátký film: Tiché dítě, režisér Chris Overton. Příběh o čtyřleté němé holčičce, kterou její ošetřovatelka naučí komunikovat se světem.

Oscar za nejlepší kameru: Roger A. Deakins (Blade Runner 2049). Chtělo by se říct „konečně!“ - Deakins byl na kameru nominován již čtrnáctkrát, ale tohle je jeho první výhra.

Oscar za nejlepší původní hudbu: Alexandre Desplat (Tvář vody). Za hudbu k tomuto filmu získal i letošní Zlatý glóbus. 

Oscar za nejlepší filmovou píseň: Remember me z filmu Coco. V české verzi se píseň jmenuje Vzpomínku máš.

Oscar za výpravu: Tvář vody. Tajemné vládní laboratoře šedesátých let jsou zajisté působivou vizuální podívanou.

Oscar za nejlepší kostýmy: Mark Bridges (Nit z přízraků). Snímek Nit z přízraků vypráví o módním návrháři, kterého si zahrál Daniel Day-Lewis. Bez skvělých kostýmů by to tedy pochopitelně nešlo.

Oscar za nejlepší masky: Kazuhiro Tsuji, David Malinowski a Lucy Sibbicková za proměnu herce Garyho Oldmana ve Winstona Churchilla (Nejtemnější hodina). Zde se opravdu žádné překvapení nekonalo. O ničem jiném než fantastické proměně Garyho Oldmana se před ceremonií nemluvilo.

Oscar za nejlepší celovečerní dokument: Brian Fogel a Dan Cogan (Icarus). Dokument Icarus vypráví o ruských dopingových skandálech. Režisér Brian Fogel je povoláním také stand-up komik, z Icara jde ale spíše hrůza. Čeští diváci se na film mohou podívat na Netflixu.

Oscar za nejlepší krátký dokument: Heaven is a Traffic Jam on 405, režisér Frank Stieffel. Snímek vypráví o umělkyni Mindy Alperové, které šoková terapie poničila mozek.

Oscar za nejlepší film: Coco. Zde se překvapení nekoná. Snímek režiséra Leeho Unkircha je magickým příběhem o mexickém Día de los muertos, svátku mrtvých. 

Oscar za nejlepší animovaný krátký film: Dear Basketball. Snímek je animovaným zpracováním basketbalisty Kobeho Bryanta, který se loni rozloučil se svou kariérou.

Oscar za nejlepší triky: Blade Runner 2049. Na tricích v tomto filmu se podíleli i Češi. UPP (Universal Production Partners), pražské trikové studio, se postaralo třeba i o androidy a bezpečnostní skeny, Jméno UPP zaznělo i v děkovné řeči.

Oscar za nejlepší střih: Lee Smith (Dunkirk)

Oscar za nejlepší mix zvuku:Gregg Landaker a Gary A. Rizzo (Dunkirk)

Oscar za nejlepší střih zvuku: Richard King a Alex Gibson (Dunkirk)

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...