Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Letošní Vary jsou tu: 230 filmů a osamělý Travolta

Kultura

  7:00
KARLOVY VARY - Na 230 filmů uvede Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech, jehož 48. ročník začne dnes večer. Lázeňské město bude devět dnů centrem světové kinematografie, místem setkání stovek profesionálů z celého světa i vyhledávanou lokalitou filmových fanoušků.

Přípravy na 48. ročník MFF Karlovy Vary foto: MAFRA - Martin Stolař

Soutěž: komedie i deprese

Do hlavní soutěže vybrali pořadatelé 14 snímků; tvůrci šesti z nich už ve Varech svá díla měli, dva získali Křišťálový glóbus. Krysztof Krauze a Joanna Kos Krauzeová ho převzali v roce 2005 za snímek Můj Nikifor, nyní soutěží potřetí. Druhým vítězem je izraelský filmař Joseph Madmony - před dvěma lety zabodoval snímkem Restaurátor.

"Letos je těžké najít v soutěži společný trend. Už proto, že na výběru pracujeme několik měsíců a teprve pak třeba zjistíme, že podvědomě se nám tam dostala nějaká témata," řekl ředitel programu Karel Och. Soutěž bude podle něj žánrově, stylově i formálně pestrá, zahrne komedie i depresivní psychologická dramata, jimž se v dnešním světě nelze vyhnout. "Účast těch, kteří se do Varů vrátili, dokazuje, že jejich předchozí zkušenost byla pozitivní," dodal.

Právě účast fanoušků a atmosféra stovek projekcí mile překvapuje filmaře, kteří sem své projekty doprovázejí. Loni je zhlédlo 121 070 diváků.

Podvacáté se na organizaci podílí tým prezidenta Jiřího Bartošky a umělecké ředitelky Evy Zaoralové, které doplnil výkonný ředitel Kryštof Mucha a od roku 2010 ředitel programu Karel Och.

Jak pozvat hvězdu?

Na zahajovacím ceremoniálu převezme hollywoodský herec John Travolta Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Držitel dvou nominací na Oscara a Zlatého globu tu uvede snímek Sezóna zabíjení, ve kterém hraje s dalším držitelem této ceny z roku 2008 Robertem De Nirem.

"Není jednoduché získat pro festival takovou hvězdu. Vždyť Travolta patří mezi legendy, které stále pracují. Těžíme z intenzivní podpory mladých zaměstnanců amerického filmového průmyslu, manažerů, agentů, publicistů, kteří k nám už několik let jezdí a jsou našimi přáteli. My je pak můžeme například v souvislosti s filmem, který tu poběží, požádat o pomoc," říká Karel Och.

Audrey Tautou ve filmu Pěna dní

Hostem zahajovacího večera režisér úvodního snímku Pěna dní Michel Gondry. Původně měla přijet i představitelka hlavní ženské role Audrey Tautouová. Ta excelovala ve francouzské Amélii z Montmartru, která ve Varech v roce 2001 zvítězila a zahájila cestu po světě. Den před zahájením karlovarského festivalu však účast zrušila.

PSALI JSME:

Dalšími držiteli Křišťálových glóbů ve Varech budou americký scenárista, režisér, producent a trojnásobný držitel Oscara Oliver Stone a oscarový kostýmní výtvarník Theodor Pištěk. Domácí kinematografii v hlavní soutěži zastoupí Líbánky Jana Hřebejka.

Všichni dobří rodáci v restaurované podobě

Hlavní porotu povede Agnieszka Hollandová. Soutěžní sekci Na východ od Západu zahájí snímek slovenského režiséra Juraje Lehotského Zázrak natočený v české koprodukci. Mezi dokumenty bude soutěžit film Báry Kopecké nazvaný DK a věnovaný životu a předčasné smrti architekta Davida Kopeckého. Premiéru bude mít restaurovaná kopie filmu Vojtěcha Jasného Všichni dobří rodáci a snímek Alice Nelis Revival.

Podle prezidenta festivalu Jiřího Bartošky činí rozpočet akce 135 až 140 milionů korun. Stát přispívá účelovou dotací 30 milionů korun. Město letos poskytlo osm a kraj tři miliony korun.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...