Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Lidé mají jiný program, posteskli si organizátoři slabé mikulášské aukce

Kultura

  20:09
PRAHA - Na předvánoční aukci výtvarných děl v pražském hotelu Hilton byly za nejvyšší částku vydraženy obrazy Karla Černého Zátiší s lahvemi vína, houskami a nožem za 3,2 milionu korun a Plačky za 2,2 milionu. Pařížský parlament od Františka Tichého byl prodán za 1,5 milionu, což je jen polovina očekávané ceny. Informoval o tom Vladimír Neubert ze společnosti Galerie Art Praha. Částky jsou bez aukční přirážky, která ceny navýší o 20 procent.

Černého Zátiší s nožem foto: ČTK

Celkem bylo v nabídce 509 uměleckých děl za vyvolávací cenu 32 milionů korun. Prodala se necelá polovina dohromady za 30 milionů korun. Přitom například u obrazu Tichého, který měl vyvolávací cenu 980.000 korun, se počítalo s cenou přinejmenším 3,2 milionu.

Na Mikuláše obrazy nekupují
Neubert malý úspěch dnešní aukce přičítá tomu, že byla jednou z posledních, které letos pořádaly velké aukční síně. Sběratelé zřejmě už vyčerpali finanční rezervy, soudí. Kromě toho na Mikuláše asi mají sběratelé jiný program, než aby kupovali obrazy, řekl. Neprodaná díla bude společnost nabízet k prodeji ještě celý měsíc po dnešní aukci.

Černého Zátiší s lahvemi vína, houskami a nožem z roku 1944, nejúspěšnější obraz dnešní aukce, bylo nabízeno za vyvolávací cenu 900.000 korun. Pochází ze sbírky profesora Jaroslava Borovičky a je mistrovským komorním dílem, jehož jednoduchost je jen zdánlivá, podle Borovičky mu autor vdechl svou genialitou život.

Tichého Pařížský parlament z roku 1934 je jedním z jeho nejvýznamnějších olejů z dob pařížského pobytu. Obraz pochází také z Borovičkovy sbírky, od 60. let minulého století byl v Národní galerii součástí stálé expozice. Dílo bylo mnohokrát vystavováno v tuzemsku i v zahraničí a reprodukováno ve všech monografiích o Františku Tichém.

Autor: