Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Lidé udělali radost dětem z dětských domovů. Obdarovali je 176 knihami

Kultura

  13:26
BRNO - Milovníci knih z Čech za neuvěřitelné dvě hodiny obdarovali 176 dětí z dětských domovů. Malí čtenáři dostanou svoje vysněné knížky zdarma už k vysvědčení. Akci "Knihy do dětských domovů" organizovala Československá bibliografická databáze.
Četba knihy.

Četba knihy. foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Přes stránku www.cbdb.cz mohl konkrétní dítě obdarovat knížkou prakticky každý. Už v průběhu prvních dvou hodiny získalo svého nového majitele všech 176 dětských knih.

S projektem „Knihy do dětských domovů“ si v první vlně vybralo jednu vysněnou knihu až 176 dětí. Publikaci na stránkách Československé knižní databáze mohl koupit a následně darovat prakticky kdokoliv. Při každé knize je uvedené jméno dítěte, jeho věk i město, ve kterém žije. Československá bibliografická databáze připravila projekt ve spolupráci s nadací Spolu dětem. Dospělí čtenáři mohli jednoduchým způsobem potěšit nejmenší milovníky psaných příběhů vysněným knižním titulem. Do projektu, kterého hlavním mottem je společné plnění dětských snů, se zapojily soukromé osoby i knižní nakladatelství.

Speciální akce byla první svého druhu a organizátoři jsou z jejího nečekaného úspěchu nadšení. „Původně jsme plánovali akci téměř na celý měsíc, chtěli jsme ji podpořit i marketingovou kampaní. Když se všechny tituly zarezervovaly v průběhu prvních dvou hodin, jakýkoliv marketing byl zbytečný. Jsme rádi, že lidé podpořili dobrou věc“, říká autor projektu www.cbdb.czJiří Janda. Správcové československé knižní databáze už nyní uvažují nad pokračováním úspěšné akce. Potencíál vidí i v rozšíření nabídky na Slovensko.

Autor: