Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Lidice jdou do kin už za týden

Kultura

  15:43
PRAHA - Co největšímu počtu zejména mladých lidí chtějí producenti ukázat historický snímek Lidice a seznámit je tak s tímto obdobím novodobých českých dějin. Také proto uspíšili jeho premiéru, aby stihli závěr školního roku. O představení pro školy je mimořádný zájem, řekl producent Adam Dvořák ze společnosti Bioscop. Do kin film přijde 2. června.

Karel Roden ve snímku Lidice foto: BioscopReprofoto

"Některé školy mají dokonce projekci ještě před oficiálním uvedením. V Jihomoravském kraji by rádi lístky dávali za vysvědčení, což vítáme, ale na druhou stranu bychom nechtěli, aby se náš snímek stal povinnou součástí výuky," podotkl Dvořák. To, zda na film do kina půjde, chce nechat na rozhodnutí každého studenta.

Důkazem toho, že tento příběh má co říci i dnešní generaci, je podle něj stejnojmenný soundtrack, na němž zpívají například Lucie Bílá, Aneta Langerová, Xindl X a skupina Divokej Bill. Vznikal pod vedením Michala Hrůzy, který k Lidicím napsal hudbu a spolupracoval s britským zpěvákem a skladatelem Jamesem Harriesem žijícím přes 20 let v Česku.

Ve filmu, který režisér Petr Nikolaev natočil podle scénáře Zdeňka Mahlera, hrají například Karel Roden, Zuzana Fialová, Zuzana Bydžovská, Roman Luknár, Veronika Kubařová, Norbert Lichý a Jan Budař. V kinech se objeví od 2. června ve 25 klasických kopiích, ale i na digitálních nosičích, jejichž původní počet prý nestačil. Webové stránky projektu naleznou zájemci na adrese www.filmlidice.cz.

Trnitá cesta k první klapce

První projekci pro pedagogy měl snímek už v březnu, kdy jeho téměř finální podobu viděli zástupci škol. Termín slavnostní premiéry se pak přesunul na poslední květnový den - původně se měla konat v předvečer výročí lidické tragédie 9. června.

Přestože jde o mimořádnou filmovou látku, byla cesta k první klapce trnitá. Nejprve se marně sháněly peníze na realizaci, potom onemocněla Alice Nellis, která měla původně být režisérkou. Penězi pak přispěla česká města, sponzoři i jednotliví dárci a režie se ujal Nikolaev. Celkový rozpočet snímku činí téměř 70 milionů Kč.

Záběr z filmu Lidice

Kameramanem snímku byl Mexičan Antonio Riestra (Normal, Amores Perros, Frida), hráli v něm herci z Posla i Německa. Scénář kombinuje tři příběhy odehrávající se na pozadí tragického vypálení Lidic 10. června 1942.

První je o nešťastné rodině, ve které otec v hádce neúmyslně zabije svého syna a je za to odsouzen. Pobytem ve vězení si paradoxně zachrání život, protože unikne osudu a jako jediný muž z vesnice přežije. Druhý je příběh dopisu, jenž se stal záminkou pro tuto nacistickou operaci, ač ve skutečnosti šlo o lež maskující nevěru. Třetí příběh je o strachu, osobní zodpovědnosti a o tom, zda je opravdovou výhrou přežít za cenu ztráty důstojnosti a cti.

"S přihláškou jsme obeslali festivaly v Benátkách, Tokiu, Londýně a dnes film Lidice zhlédli zástupci karlovarského festivalu. Uvidíme, nakolik je upoutá," dodal producent Adam Dvořák.

Symbol druhé světové války

Lidice jsou jedním ze symbolů nacistického teroru za druhé světové války. Nacisté je vypálili kvůli domnělé souvislosti jednoho z lidických obyvatel s atentátem na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

V obci bylo tehdy zastřeleno 173 mužů, ženy byly internovány v koncentračním táboře v Ravensbrücku a děti, kromě několika vybraných na poněmčení a batolat do jednoho roku, zavraždili nacisté plynem ve vyhlazovacím táboře.

Celkem zemřelo 340 lidických obyvatel. Po ukončení války se zpět do vlasti vrátilo 143 lidických žen a 17 dětí.

Autor: