Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Lidice zfilmuje Alice Nellis

Kultura

  13:32
KARLOVYVARY - Filmový scénář Zdeňka Mahlera Nokturno, odměněný letos Cenou Sazky, nepřevede na plátno původně ohlášený Jiří Svoboda ani polská filmařka Angnieszka Hollandová, ale režisérka Alice Nellis. Novinářům to na karlovarském festivalu řekl ředitel distribuční společnosti Bioscop, střihač a producent Adam Dvořák.

Alice Nellis foto: Alžběta JungrováLidové noviny

Název filmu se změnil na Lidice, protože popisuje nejrůznější příběhy spjaté s touto nejotřesnější tragédií novodobých dějin Československa.

Důraz na lásku
"Natáčení projektu s rozpočtem 50 milionů korun začne na podzim příštího roku, s premiérou počítáme v září 2010," uvedl Dvořák, podle něhož se už režisérka se Zdeňkem Mahlerem setkala a předlohu dopisuje. "Chce zvýraznit milostnou linku této látky," řekl Dvořák.

Půjde o příběh muže, který v afektu nechtěně zabije svého syna a je ve vězení. Tam prožívá druhou světovou válku, a když je propuštěn, neví, že Lidice zmizely z mapy. "Mělo by to být něco podobného jako film polského režiséra Andrzeje Wajdy Katyň, který je na karlovarském festivalu promítaný v hlavním programu mimo
soutěž," podotkl Dvořák a prozradil další své projekty.

Čeká nás pokračování Bobule
Vzhledem k tomu, že letní komedie Tomáše Bařiny Bobule se v kinech setkala s úspěchem a má na kontě 300.000 diváků, počítá s jejím volným pokračováním. "Začneme vlastně tam, kde jsme končili. Režisérem bude opět Bařina, na plátně se objeví prakticky stejní herci, ale nechceme dělat ten samý film," dodal Dvořák. Premiéra by podle něj měla být do podzimu příštího roku.

Dalším filmovým projektem bude komedie Bankaři, kterou natočí britský režisér a scenárista Steen Agro. V roce 2005 debutoval česko-britským snímkem Sklapni a zastřel mě! "S natáčením bychom měli začít letos na podzim, v jedné z hlavních rolí trojice mužů, kteří si jdou do banky vzít to, co jim patří, se objeví Lukáš Vaculík," řekl.

Základem byl prý scénář Marka Dobeše, který producenta moc pobavil. Teď vzniká jeho upravená verze. "Pro hlavní roli jsme hledali staršího muže, který je stále atraktivní a má charizma. Myslím, že Vaculík je tím pravým," dodal Adam Dvořák.

Autoři: ,