Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Lidové noviny versus Rolling Stone

Kultura

PRAHA - Ne pokaždé za svou čtyřicetiletou kariéru přišel prestižní magazín Rolling Stone s převratným objevem. Speciální sběratelské číslo z 18. listopadu 2003 servírovalo čtenářům velké téma: žebříček pěti set nejlepších alb hudební historie. Seznamu vévodí deska Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band od The Beatles. Před Vánoci knižně i v českém překladu Jana Rejžka u BB Art.

Noty. foto: Reprofoto

Lidové noviny se rozhodly vytvořit vlastní žebříček deseti nejlepších desek hudební historie. A ten srovnat s magazínem Rolling Stone. Kde je elektronika, ze které čerpá téměř celá současná scéna? Kde jsou další zástupci „černé“ hudby, copak není důležitá? Proč by všechny zásadní desky měly vzniknout v 60. letech? A kdo se dnes odvolává na Rolling Stones? A na čem dnes stojí kompletní mladá kytarová scéna, když ne na The Smiths a Joy Division?

Deset nejlepších alb všech dob
Rolling Stone Lidové noviny
1. The Beatles: Sgt. Pepper´s Lonely Hearts Club Band
2. Beach Boys: Pet Sounds
3. The Beatles: Revolver
4. Bob Dylan: Highway 61 Revisited
5. The Beatles: Rubber Soul
6. Marvin Gaye:  What´s Going On
7. The Rolling Stones:  Exile On Main Street
8. The Clash: London Calling
9. Bob Dylan: Blonde On Blonde
10. The Beatles: The Beatles (The White Album)
1. The Clash: London Calling
2. The Beatles: Revolver
3. Bob Dylan: Blood On The Tracks
4. Michael Jackson: Thriller
5. Bob Marley: Exodus
6. Black Sabbath: Paranoid
7. Joy Division: Unknown Pleasures
8. Kraftwerk: The Man-Machine
9. Pink Floyd: Dark Side Of The Moon
10. The Smiths: The Queen Is Dead

V magazínu Rolling Stone se na výsledku shodlo 273 lidí z hudebního byznysu, hudebníků (mimojiné se účastnili Beck, Moby, Missy Elliott, členové Red Hot Chili Peppers, U2, Metalliky nebo Linkin Park) a kritiků, přičemž každý měl uvést seznam padesáti svých nejžhavějších tipů. Z šestnásti set titulů pak bodovým součtem vykrystalizovalo pět set. Ty se, opatřeny komentářem, objevily v listopadovém čísle a o dva roky později v knižní podobě.
Protože je Rolling Stone jedním z nejuznávanějších hudebních magazínů, jimi uvedená ostře sledovaná desítka je dodnes předmětem vášnivých diskuzí.

Jak sami redaktoři Rolling Stone přiznávají, vášně provázely i samotné sestavování žebříčku. „Bylo to jako na horské dráze. Každé z desítky alb by mohlo být v jejím čele. Konečný výsledek není žádné překvapení. Ale je pro to důvod, přece Beatles byli nejdůležitější a nejpokrokovější kapelou na světě. A Sgt. Pepper prokazatelně nadiktoval zvuk, jaký desky mohly a měly mít,“ komentuje výběr editor magazínu Joe Levy.

The Beatles se v Top 10 nevyskytují pouze jednou, ale hned čtyřikrát (dalších sedm desek bloudí nižšími pozicemi), podobný úspěch zaznamenal také americký písničkář Bob Dylan. Terčem kritiky „absolutního“ pořadí se stalo mnoho faktů: že výběr je fixován na 70. léta, že je genderově nekorektní (ženských kapel nebo těch, které vedla žena, ze necelých 10 %), že zcela ignoruje neamerickou a nebritskou scénu a že se ve výběru objevilo jen minimum současné hudby.

Zív a znovu zív
Asi nejdrtivější odvetu na knihu The 500 Greatest Albums of All Time sepsal v roce 2004 americký hudební kritik Jim DeRogatis ve sorníku Kill Your Idols: A New Generation of Rock Writers Reconsiders the Classics, kde se formou příkře negativních kritik vymezila mladší generace autorů proti jednostrannému vidění hudební historie, který podle DeRogatise Rollins Stone předvedl. Třicet čtyři provokativních a vtipných, nicméně také zasvěcených esejů reflektuje jednotlivá vybraná alba.

Sám DeRogatis sepsul Seržanta Pepře, o němž mj. píše: „Zív a znovu zív. Otvírák druhé strany, Harrisonova Within You Without You. To si nikdy nezazpíváte, i kdybyste to slyšeli třeba milionkrát. A víte proč? Ta skladba totiž nemá žádnou melodii. Ani rytmus. A text je úplně, zcela, docela, absolutně, dokonale hloupý.“
Z výběru Roling Stone a Lidových novin jsme sestavili 18 nej alb. Hlasujte, které je podle vás nejlepší.

Anketa

Přehled 18 nejlepších alb všech dob. Které je nej podle vás?

The Beach Boys - Pet Sounds 38
The Beatles - Sgt. Pepper´s Lonely Hearts Club Band 537
The Beatles - Revolver 65
The Beatles - Rubber Soul 21
The Beatles - The Beatles (The White Album) 415
Black Sabbath - Paranoid 73
Bob Dylan - Highway 61 Revisited 28
Bob Dylan - Blonde On Blonde 38
Bob Dylan - Blood On The Tracks 19
Bob Marley - Exodus 20
The Clash - London Calling 62
Joy Division - Unknown Pleasures 57
Kraftwerk - The Man-Machine 236
Marvin Gaye - What´s Going On 18
Michael Jackson - Thriller 43
Pink Floyd - Dark Side Of The Moon 323
The Rolling Stones - Exile On Main Street 46
The Smiths - The Queen Is Dead 44

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!