Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Lištičky si brousí zuby na filmový festival v německé Chotěbuzi

Kultura

  13:48
PRAHA/CHOTĚBUZ - Filmový debut režisérky a scenáristky Miry Fornay Lištičky, který vznikl v česko-slovensko-irské koprodukci, čeká německá premiéra. V rámci 19. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v německé Chotěbuzi se v hlavní soutěži utká s dalšími jedenácti snímky.

Lištičky (2009) foto: BontonfilmReprofoto

"Po asijském uvedení na MFF v jihokorejském Pusanu a polské premiéře ve Varšavě je to další možnost představit toto drama na mezinárodní scéně, kam vstoupilo letos v září účastí v prestižní soutěži Týdne mezinárodní kritiky na festivalu v Benátkách," uvedla mluvčí projektu Helena Hejčová.

Fornay získala v roce 2003 právě v Chotěbuzi hlavní cenu za krátký snímek Malá nesdělení, což byl její absolventský film z FAMU. Nedávno vyhrála se svým novým scénářem Cenu Tibora Vichty, a stala se tak jednou z finalistek Kieslowského ceny, která se každoročně uděluje v Cannes.

Zoufalé útěky i pokusy o návrat
Psychologicky laděné drama Lištičky je příběhem sesterské lásky a odpuštění na pozadí života českých a slovenských au-pair v Dublinu. Hlavní hrdinka se zoufale snaží vytvořit si nový domov v Irsku a najít si tam partnera. Její starší sestra buduje zatím spokojenou domácnost se svým snoubencem. Mezi oběma sestrami se však vznáší přízrak temné a nevyřešené minulosti. Postavy příběhu plného alkoholu a zoufalých útěků i pokusů o návrat musejí nakonec nejen čelit své minulosti, ale i nalézt sílu odpouštět.

Jedním z koproducentů byl David Collins, který se podílel na oscarovém snímku Once. Mezinárodní koprodukci odpovídalo herecké obsazení. V hlavních rolích obou sester se představily slovenské herečky Réka Derzsiová a Rita Bancziová. Muže, kteří vstupují do jejich životů, hráli irští herci Aaron Monaghan a Jonathan Byrne a britští herci Christopher Simpson a Nicholas Pinnock. V dalších rolích se objevily i Jitka Josková a Petra Nesvačilová, známá například z českého snímku Hodinu nevíš.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...