Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Lístky ve Varech se letos budou tisknout pětkrát rychleji

Kultura

  15:00
KARLOVY VARY - V Karlových Varech vrcholí organizační přípravy na 47. ročník Mezinárodního filmového festivalu, který začne v lázeňském městě 29. června.

V Karlových Varech finišují přípravy na mezinárodní filmový festival foto: ČTK

Nejrušněji je tradičně v hotelu Thermal, centru festivalového dění. Jeho spodní část nyní připomíná stavbu, více než stovka lidí montuje technologie, staví pódia nebo věže na plakáty a chystá zázemí pro novináře i festivalový štáb. Ode čtvrtka už na vše dohlíží i prezident festivalu Jiří Bartoška.

Mirrenová otevře, Sarandonová zavře

Letos bylo vybráno do programu MFF 217 filmů včetně 34 krátkých. Festival uvede také 56 dokumentů. Řada filmů bude mít v Karlových Varech světovou, mezinárodní nebo evropskou premiéru. Hvězdnými hosty jsou letos americká herečka Susan Sarandonová, držitelka Oscara za roli ve filmu Mrtvý muž přichází, a britská herečka Helen Mirrenová, která dostala zlatou sošku za hlavní roli ve filmu Královna. Mirrenová festival otevře a Sarandonová ho uzavře. Obě herečky převezmou Křišťálový glóbus za přínos světové kinematografii.

"Jednou z důležitých novinek je zcela nová technologie tisku vstupenek na projekce. Je pětkrát rychlejší, což urychlí vydávání lístků," podotkl šéf festivalové produkce Petr Lintimer.

Ubytovat se? Asi už jen pod stanem

Sehnat ve městě ubytování je už téměř nemožné. A ceny za ubytování v porovnání se zbytkem sezony většinou o stokoruny vzrostly. A tak lze nejlevněji přespávat opět ve stanovém městečku. V jeho případě nastala zásadní změna. Stanové městečko se přesouvá ze stadionu AC Start v Tuhnicích do rekreačního areálu Rolava u sídliště Čankovská. Rolava je od centra města o něco dál, ale z nedalekého sídliště jezdí autobusy MHD a připravena je i mimořádná festivalová linka.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!