Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Líté souboje toreadorů s býky. Vzácné Goyovy lepty objeveny ve Francii

Kultura

  18:00
Hotový poklad nalezli majitelé v Chateau de Montigny v severní Francii. Ztracené lepty z La Tauromaquia, sérii o býčích zápasech, se po dvě staletí ukrývaly v zámecké knihovně. Jejich cena se předběžně odhaduje na půl milionu liber.

Francisco Goya y Lucientes - lept ze série Tauromaquia. foto: wikimedia commons

Majitelé zámku objev učinili při rekonstrukci knihovny. V jedné poličce, úplně v zadu, nalezli účetní knihu, do které nikdo vložil sérii francouzských vojenských tisků. Mezi vcelku bezcennými papíry se ale nacházelo kompletní první vydání La Tauromaquia, leptů od španělského malíře a rytce Francisca Goyi y Lucientes. La Tauromaquia je série 33 děl, která zachycují býčí zápasy ve Španělsku. „Je to nález, jaký se přihodí jednou za život,“ oznámila deníku The Guardian Severine Nackers, vedoucí tiskové sekce aukční síně Sotheby ́s. Právě zde bude La Tauromaquía v dubnu vydražena a to za očekávanou částku až půl milionu liber (téměř patnáct a půl milionu korun). Finální cena však může být mnohem vyšší.

V centru současného umění DOX přistála vzducholoď pro snílky

Francisco Goya y Lucientes byl znám svým zalíbením v býčích zápasech. Slavná je i série portrétních obrazů, kde Goya maloval toreadora Pedra Romera. Sérii La Tauromaquia vytvářel mezi léty 1815 a 1816. Prodej (potažmo nález) kompletní je vzácná událost, neboť lepty se většinou prodávají po jednotlivých kusech. Naposledy se ale celý set leptů prodal před čtyřmi roky v new yorkské aukční síni Christie ́s za 1,9 milionů dolarů (okolo 47 milionů korun).

Francisco Goya y Lucientes. Lepty býčích zápasů ze série La Tauromaquia.
Francisco Goya y Lucientes. Lepty býčích zápasů ze série La Tauromaquia.

Kompletní set ze zámku v Montigny patrně obdržel markýz de Laval, předchozí majitel, jako diplomatický dar. Vykonával post francouzského ambasadora v Madridu mezi roky 1814 a 1826.

La Tauromaquia je obecným názvem pro díla, která se zabývají býčími zápasy. Svojí Tauromaquii měl třeba i Pablo Picasso a Salvador Dalí. Tauromaquií se v Česku zabýval i malíř Emil Filla a spisovatel Karel Čapek. Filla použil býčí zápasy jako inspiraci pro některé své obrazy. Karel Čapek se zase v knize Výlet do Španěl býkům a toreadorům v textu dlouze věnuje. O Franciscu Goyovi natočil v roce 2006 film Goyovy přízraky i režisér Miloš Forman. V hlavních rolích se představili Javier Bardem a Natalie Portmanová.

Umělecká technika leptu je grafickou metodou používající hloubkový tisk. Na měděnou destičku se kyselinou vyleptá kýžený motiv, který grafik předtím nakreslí.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!