Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Ajvaz, Solženicyn... Litera oznámila nominace

Kultura

  13:31
PRAHA - Občanské sdružení Litera vyhlásilo nominace jedenáctého ročníku knižních cen Magnesia Litera. Vítězové budou oznámeni 4. dubna na Nové scéně Národního divadla v Praze. Přenos odvysílá také Česká televize.

Ceremoniál bude stejně jako loni moderovat Aňa Geislerová. foto: Ondřej Němec, Lidové noviny

O nominacích v jednotlivých kategoriích rozhodly pětičlenné poroty, jimž předsedá básník, písničkář a předseda Českého centra PEN klubu Jiří Dědeček.

O hlavní ceně Kniha roku a o vítězích v dalších sedmi kategoriích pak rozhoduje početný sbor hlasujících, který tvoří knihkupci, knihovníci, redaktoři, kritici, pedagogové i samotní autoři, s vyloučením těch, u nichž by hrozil střet zájmů. Loni z tří set oslovených účastníků hlasovalo 135.

Litera za prózu: šance pro povídkáře

Za prózu je letos nominováno šest knih. Michal Ajvaz může získat cenu za novelu Lucemburská zahrada, kterou vydalo nakladatelství Druhé město. "Novela není tak rafinovaná jako předchozí Ajvazovy knihy – s jedním rozdílem: rafinovanost je tu v prolínání sofistikované prózy s prvky, jež jsou charakteristické pro literaturu pokleslou," uvádí k nominaci porota.

Sylva Fischerová je nominována za knihu povídek Pasáž (fra): "Texty prozrazují autorčino až bolestné zaujetí problémy, které předkládá v Ich formě především sama sobě. Nestrhnou vzrušujícím příběhem, ani novátorskou formou, ale reflexí naší obecné rozkolísanosti a nejistoty při hledání smyslu věcí a lidského konání v současném světě," zní hodnocení poroty.

Spisovatelka Sylva Fischerová

Jiří Kratochvil získal nominaci za "školu povídek" Kruhová leč (Druhé město). Literárně poučené příběhy s množstvím aluzí podle porotců potěší detektivy pátrající v dějinách písemnictví i čtenáře s prostou zálibou ve zdařile konstruované zápletce, jíž nechybí humor a nadhled.

Šanci na ocenění má také Josef Moník za román Schweik it easy (Argo). Jeho hlavní hrdina František-Franz narukoval k wehrmachtu a jeho dobrodružství otevírají knihu. Patří k těm, kteří se neztratí, protože o životě nemá nejmenší iluze. "Za mnoha postavami a polohami této knihy se skrývá pozoruhodný vypravěč. Vypravěč, který, stejně jako jeho hrdinové, nemá příliš iluzí, navíc je však nadán obdivuhodně přesným jazykem. Někdy stručným a strohým, jindy poeticky svádivým."

Spisovatel Jiří Stránský

Jiří Stránský může získat Literu za bilanční prózu Tóny (Hejkal). Za dvěma hlavními postavami – vnučkou klavíristkou a dědečkem skladatelem je ukryta hlavní hrdinka příběhu, autorova žena. "Novela je úsporná nikoli za cenu redukce postav a její silná výpověď spočívá v umění přerývaného toku realistického a také sebeironického  vyprávění, v němž je zachyceno neokázalé hrdinství a lidskost navzdory zdivočelé době," napsali porotci.

Marek Šindelka je nominován za soubor povídek Zůstaňte s námi (Odeon). "Literárně a stylisticky vybroušené texty se vyznačují filmovým viděním, přesnou zkratkou, přesvědčivou konstrukcí i nesmírně živým, ironickým, místy až černým humorem, přičemž autor se nebojí ostře kritizovat svět, v němž nejen žijeme, ale sami jej také tvoříme," zní odůvodnění.

Nakladatelský čin: Solženicyn i dávné fotografie z Číny

Za nakladatelský čin může být oceněno nakladatelství Academia, které v kvalitním zpracování a s doplněním chybějících pasáží vydalo stěžejní dílo Alexandra Isajeviče Solženicyna Souostroví Gulag.

Edice Světová knihovna nakladatelství Odeon je nominována za to, že od září 2000 přinesla na 120 titulů soudobých světových autorů.

Publikace nominovaná na Literu za nakladatelský čin

Nominována je také výpravná publikace Filipa a Marcely Suchomelových ...a z mlhy zjevily se útesy čínské. Obraz Číny v prvních fotografiích, kterou vydalo nakladatelství  Arbor vitae. Páteří díla je soubor 125 fotografií ze sbírek moravských rodáků Erwina Dubského a Heinricha Wawry, kteří v 60. a 70. letech 19. století Čínu sami navštívili a zmíněný soubor snímků čínských i evropských autorů shromáždili.

Když básní plazmový fyzik

Literu za poezii může získat Kamil Bouška za svou prvotinu Oheň po slavnosti (fra). "Najdeme zde intimní krajiny plné tápavého napětí, stejně jako pokusy o vnitřně složité portréty lidí a lidských situací," uvádí porota.

Pavel Ctibor, povoláním plazmový fyzik, je nominován za sbírku Cizivilizace/Zvířátka z pozůstalosti (dybbuk). Ctiborově poezii podle porotců nechybí ironie a strmý humor. "Báseň je pro něj dobrodružství, riziko, možnost anebo právo vyhodit vše do vzduchu, nechat to dopadnout k zemi a v nadivoko složeném se zas znovu, tentokrát jinak a nově spatřit."

Radek Fridrich získal nominaci za titul Krooa Krooa (Host). "Pokud Poeův Krkavec hovořil ještě i lidským jazykem, vydává ten Fridrichův už jen skřeky stejně hrůzyplné jako nesrozumitelné: ocitá se totiž v krajině Sudet, v kraji vyradýrované paměti, v místech, kde základy vilek novodobých zbohatlíků prosvítají švabachem psané náhrobní nápisy."

Jak voják opravuje gramofon

Na cenu za knihu pro děti a mládež jsou nominování Renáta Fučíková a Daniela Krolupperová s encyklopedií  Historie Evropy. Obrazové putování (Práh), Radek Malý za ojedinělou básnickou sbírku pro děti Listonoš vítr (Albatros) a Iva Procházková za Sociálně a psychologicky laděný příběh Uzly a pomeranče (Albatros).

Na Literu za překladovou knihu jsou nominovány tituly Francouzská suita (Irène Némirovská, z francouzštiny přeložila Helena Beguivinová, Paseka), Vánice (Vladimir Sorokin, z ruštiny přeložil Libor Dvořák, Pistorius & Olšanská) a Jak voják opravuje gramofon (román napsal rodák z Bosny a Hercegoviny Saša Stanišić, z němčiny přeložil Tomáš Dimter, Labyrint).

Za literaturu faktu jsou nominovány tituly Umění české reformace 1380–1620 (editoři Kateřina Horníčková, Michal Šroněk, Academia), Život se Sluncem a ve vesmíru. Nová věda – bioastronomie (Josip Kleczek, Paseka) a Průvodce kulturním děním a životním stylem v českých zemích 1948–1967 (Jiří Knapík, Martin Franc a kol., Academia).

Objev roku: dva básníci a filmový historik

Objevem roku může být Kamil Bouška díky básnické sbírce Oheň po slavnosti (fra), Ondřej Buddeus za také za básnickou sbírku nazvanou 55 007 znaků včetně mezer (Petr Štengl) a Štěpán Hulík za práci Kinematografie zapomnění. Počátky normalizace ve filmovém studiu Barrandov 1968-1972 (Academia).

Nominovaní autoři budou mít možnost představit své knihy na čtyřech veřejných autorských čteních, která se budou konat každé březnové úterý počínaje 6. březnem v Knihovně Václava Havla v pražské Galerii Montmartre v Řetězové ulici.

Loni se Knihou roku stal román Zeptej se táty od Jana Balabána, který v dubnu 2010 nečekaně zemřel.

Autor:

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč