Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Cenu Knižního klubu obdržel Jan Váňa, ocenění získal i Jan Folný

Vítězem 27. ročníku Literární ceny Knižního klubu se stal Jan Váňa (vpravo) za rukopis románu Křehkost a Literární cenu týdeníku Reflex získala kniha Jana Folného (vlevo) Hotel Royal. (20. září 2022) foto: ČTK

Vítězem 27. ročníku Literární ceny Knižního klubu se stal Jan Váňa za rukopis románu Křehkost. Literární cenu týdeníku Reflex získala kniha Jana Folného Hotel Royal. Vyhlášení vítězů se uskutečnilo v úterý v prostorách Kláštera sv. Anežky České v Praze.
  19:07

Odměnou pro laureáta ceny Knižního klubu Váňu je vydání knihy pod nakladatelskou značkou Knižní klub, prémie sto tisíc korun a originální skleněná plastika ve tvaru otevřené knihy. Jeho rukopis se prosadil v konkurenci sedmi desítek zaslaných prací.

Odměnou vítězi ceny týdeníku Reflex Folnému je vydání knihy pod nakladatelskou značkou Knižní klub a roční předplatné týdeníku Reflex.

Oceněnou práci vybrala porota ve složení spisovatelka, scenáristka a filmová publicistka Tereza Brdečková, spisovatel Pavel Brycz, literární historik a kritik Pavel Janáček, publicistka Kateřina Kadlecová a spisovatelka Jana Šrámková.

Vítězný společenský román Váni o životě třicátníků Křehkost si klade otázky, co dnes znamená být mužem a ženou a zda lze tyto role vůbec nadále naplňovat. Váňa získal doktorát na Katedře sociologie na Fakultě sociálních studií v Brně.

Účastnil se řady vědeckých stáží například jako stipendista Fulbrightova programu na Yaleově univerzitě nebo Junior Fellow na Institutu humanitních věd ve Vídni. Dlouhodobě se zabývá překračováním hranic mezi literaturou, uměním a sociálními vědami. V roce 2017 publikoval svoji prvotinu, básnickou sbírku Horizont očekávání. Román Křehkost je jeho prozaickým debutem.

Folného povídková kniha Hotel Royal v situacích z prostředí luxusního londýnského hotelu nabízí pohostinnost, prvotřídní služby a zábavu, ale také úzkost, násilí a podivnost. Původním povoláním učitel českého a ruského jazyka Folný už několik let žije a pracuje v Londýně.

Jako spisovatel debutoval knihou Od sebe/k sobě, v níž zúročil své zkušenosti a zážitky z tříletého pobytu v Irsku. Kritický i čtenářský ohlas pak zaznamenala jeho povídková kniha Buzíčci. Dalším prozaickým počinem byl Víkend v Londýně – vyprávění o třech kamarádech, kteří se chystají na bujarou oslavu svých čtyřicátin.

Literární cena Knižního klubu se nezaměřuje se na již publikované práce, ale vybrané původní rukopisy proměňuje v knihy. Od svého vzniku v roce 1995 podporuje domácí tvůrce a rozvoj české literatury. Díla vydaná díky Literární ceně Knižního klubu dosahují literárních i komerčních úspěchů.

Například romány Děvčátko, rozdělej ohníček Martina Šmause a Zvuk slunečních hodin Hany Andronikové získaly ocenění Magnesia Litera v kategorii Objev roku. Tapetář Emy Labudové byl na tuto cenu nominován.

Autoři: ,