Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Lloyd Webber přeměnil britskou špionážní aféru na muzikál

Kultura

  11:30
PRAHA - Andrew Lloyd Webber se nechal inspirovat jedním z největších politických skandálů minulého století a napsal muzikál podle špionážní aféry, která v roce 1963 otřásla britskou vládou.

Andrew Lloyd Webber foto: Reuters

Muzikálový přeborník

Letos pětašedesátiletý Andrew Lloyd Webber patří mezi nejuznávanější, nejúspěšnější a nejplodnější skladatele muzikálů. Napsal jich téměř dvě desítky, z nichž mnohé jako Jesus Christ Superstar, Evita, Kočky nebo Fantom opery se mnoho let těší přízni diváků.

Muzikál nazvaný Stephen Ward vypráví příběh stěžejní postavy takzvané Profumovy aféry. Ward byl chiropraktik a přítel "společnice" Christine Keelerové, kterou představil tehdejšímu britskému ministrovi pro válečné záležitosti Johnu Profumovi.

Keelerová ovšem zároveň udržovala vztah i se sovětským námořním přidělencem v Londýně Evženem Ivanovem. Následná směsice sexu a politiky studené války ukončila Profumovu kariéru, zničila Warda a fascinovala celý národ.

Lloyd Webber k muzikálu složil hudbu, texty k ní napsal Don Black a scénář je dílem Christophera Hamptona. Premiéru by inscenace měla mít v londýnském Aldwych Theatre letos v prosinci.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.