Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Lotyšská pěvkyně zvládla v New Yorku dvě hlavní role za 24 hodin

Kultura

  11:48
NEW YORK - Do dějin slavné newyorské Metropolitní opery se v sobotu zapsala pětatřicetiletá lotyšská pěvkyně Kristine Opolaisová, která během 24 hodin debutovala na prestižní scéně hned ve dvou hlavních rolích. V pátek večer se sopranistka představila v titulní úloze opery Madame Butterfly Giacoma Pucciniho a v sobotu odpoledne zaskočila v jedné z hlavních rolí opery Bohéma téhož autora za nemocnou rumunskou kolegyni.

Kristine Opolaisová a Vittorio Grigolo v sobotní premiéře Pucciniho opery La Bohéme v Metropolitní opeře v New Yorku. foto: ČTK

Náhlé změny v obsazení jsou na světových scénách vždycky dramatem, ta sobotní v Metropolitní scéně ale přepsala dějiny, napsal dnes v komentáři list The New York Times. Opolaisová po úspěšném pátečním debutu na prknech slavné scény ulehla až kolem páté hodiny ranní. Po dvou hodinách spánku ji ale probudil naléhavý telefonát šéfa Metropolitní opery Petera Gelba. Rumunská sopranistka Anita Hartigová, která měla v sobotním odpoledním představení ztvárnit Mimi v Pucciniho Bohémě, náhle ochořela. Gelb si chtěl vyprosit záskok.

"Bylo to šílené," popsala newyorskému listu Opolaisová, která nejdřív dala Gelbovi košem: "Zpívala bych strašně ráda, ale nejde to." Pět minut po telefonátu ale názor změnila.

Kristine Opolaisová a Vittorio Grigolo na scéně Metropolitní opery v New Yorku.

Roli Mimi na scéně Metropolitní opery sice nikdy nezpívala ani nezkoušela, ale má za sebou úspěšné představení ve Vídni a na několika dalších scénách. Nabité hlediště a 300.000 diváků v kinech po celém světě, kam se představení z Metropolitní opery v sobotu živě přenášelo, byly navíc pro lotyšskou sopranistku silnou výzvou.

Problémem pro personál Metropolitní opery se ukázaly být Opolaisové vlasy. Lotyšská blondýna totiž jako Mimi v prvním dějství pěje o "svých tmavých kadeřích". Na výrobu padnoucí paruky ale nebyl čas a drobný nedostatek nakonec prošel bez povšimnutí. "Právě díky takovým dramatům je práce v Metropolitní opeře vzrušující," řekla novinářům kostymérka Sylvia Nolanová.

Opolaisová zářila v Rusalce i Její pastorkyni

Náhlou změnu si vedení Metropolitní opery protrpělo už letos v březnu, když onemocněl slavný americký lyrický baryton Thomas Hampson. Jeho role v opeře Albana Berga Vojcek se ujal německý pěvec Matthias Goerne, který den předtím absolvoval svůj recitál v newyorské Carnegie Hall.

Opolaisová je vycházející hvězdou světových operních scén. V roce 2010 debutovala s velkým úspěchem v titulní roli Rusalky Antonína Dvořáka v Mnichově, po níž následovaly další úspěšné role ve Vídni, Berlíně, Curychu, Miláně a dalších městech. Za jeden z dosavadních vrcholů její kariéry kritici považují titulní roli v curyšském provedení Janáčkovy opery Její pastorkyňa z roku 2012.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!