Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Lucie zazářila. Kapela tisícům diváků zahrála hity i představila novou desku

Kultura

  11:11
Jedna z nejoblíbenějších českých kapel Lucie, kterou tvoří čtveřice David Koller, Robert Kodym, P. B. Ch. a Michal Dvořák, zahrála ve čtvrtek vyprodané O2 areně. Lístky na pražskou zastávku turné se rychle prodaly, a tak si další fanoušci mohou přijít oblíbené písně zazpívat ještě v pátek a v sobotu. Kromě desítkami let prověřených hitů zazněly dnes i písně z nového alba EvoLucie. Čtveřice muzikantů hrající ve stejném složení jako před více než 30 lety ho vydala po dlouhých 16 letech.

Zleva baskytarista Petr Břetislav Chovanec (P.B.CH.) a kytarista Robert Kodym. Koncert skupiny Lucie, 22. listopadu 2018 v Praze. foto: ČTK

Na turné, které začalo minulý týden v Ostravě, ale Lucie sází na jistotu. Mezi 22 písničkami, které na aktuálních koncertech hraje, je novinek jen pět. Bouřlivým jásotem přivítalo publikum první tóny a slova písně Šrouby do hlavy. „V řádce temnejch domů jen tvý okno svítí, celý město šlo už dávno spát,“ si zpívaly tisíce lidí na ploše i v několika patrech ochozů.

Hned druhou skladbou byl titul Takhle tě mám rád z nové desky. Složil ji baskytarista P. B. Ch. a text napsal s kytaristou Robertem Kodymem. Evokuje tvorbu Lucie z první poloviny 90. let. Je přímočará, melodická i textově snadno uchopitelná. Po Kodymově písni LSD následovaly další oblíbené písně jako Chci zas v tobě spát, Daniela nebo Pohyby.

Zpěvák David Koller. Koncert skupiny Lucie, 22. listopadu 2018 v Praze.
Klávesista Michal Dvořák. Koncert skupiny Lucie, 22. listopadu 2018 v Praze.

RECENZE: EvoLucie měla začít od čtvrté písně

Hit z počátku 90. let Oheň Koller, známý svými antikomunistickými aktivitami, uvedl slovy, že si nemyslel, že ještě po tolika letech budou aktuální slova „Už se nechcem nikdy vracet tam, kde nám bylo nám bylo mizerně...“. Po dalších hitech, jako jsou písně Amerika, Lucie, Medvídek, Černí andělé a Troubit na trumpety by se nám líbilo koncert uzavřela nová píseň Nejlepší, kterou znám. Tak jako publikum u těch nejznámějších písní některé party odzpívalo skoro samo, zdálo se, že i novinky fanoušci přijali.

Lucie jim na koncertech nabízí velkolepou podívanou, dění na pódiu mohli posluchači sledovat tradičně i z obrazovky za zády muzikantů. Pohledy na ně střídavě doplňovaly i ilustrační záběry či klipy.

Česko-slovenské turné má celkem osm zastávek, po Ostravě, Brně a Praze Lucie zahraje ještě v Bratislavě a Košicích. Deska EvoLucie vyšla 9. listopadu. Skladbami na ni přispěli všichni členové, spolu s Kollerem a Kodymem také P.B.Ch. a Dvořák. O většinu textů se postaral Kodym. Ten sám desku zařadil mezi dvě až tři nejpovedenější v historii skupiny.

Autor: