Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Ludvík Kundera převzal Seifertovu cenu a čtvrt milionu korun

Kultura

  20:58
PRAHA - Spisovatel Ludvík Kundera převzal v pondělí v Rezidenci primátora v pražské Městské knihovně Cenu Jaroslava Seiferta.

Cena Jaroslava Seiferta - Ludvík Kundera foto: Ondřej Němec, Lidové noviny

Porotou v čele s Jiřím Brabcem bylo oceněno jeho "celoživotní literární dílo, vydávané ve Spisech L. K." Ty jsou publikovány od roku 1994 a jsou rozvrženy do sedmnácti svazků. Bratranec Milana Kundery je znám jako básník, dramatik, halasovský editor a překladatel.

V roce 1996 získal Státní cenu za překladatelské dílo. Mezi autory, které překládal, patří Hans Arp, Georg Trakl, Gottfried Benn, Bertolt Brecht či Alfred Kubin. S cenou Jaroslava Seiferta je spojena finanční odměna 250 000 korun.

Lusthauz srdce
Jako autor pak Ludvík Kundera nejvíce proslul divadelními hrami Totální kuropění a Labyrint světa a lusthauz srdce, editorsky zpracoval pětisvazkové Dílo Františka Halase a také v roce 1999 vydal monografii František Halas.

Ludvík Kundera (1920) vstoupil do literatury již během druhé světové války jako součást společenství autorů, z něhož pak vznikla surrealistická Skupina Ra. Po válce pracoval v redakci časopisu Blok, deníku Rovnost a Hosta do domu, na konci 60. let pak byl dramaturgem Státního divadla v Brně. Cenu Jaroslava Seiferta uděluje Nadace Charty 77 od roku 1986. Ludvík Kundera je jejím devětadvacátým nositelem.

Cena Jaroslava Seiferta 2009

Ludvík Kundera převzal Cenu Jaroslava Seiferta za celoživotní dílo. "Jsem rád, že letošní volba padla na Ludvíka Kunderu, osobnost v českém uměleckém světě jen stěží přehlédnutelnou. Velice si tohoto autora cením jak pro jeho vlastní tvorbu, tak pro jeho překladatelskou a literárně-historickou činnost, která českým čtenářům přiblížila zejména německy psanou literaturu," uvedl předseda Správní rady Nadace Charty 77 František Janouch.

Literárně aktivní zůstává Ludvík Kundera dodnes. V loňském roce vydal dvě sbírky Onde a Sny též a letos dokončuje výbor z básnických překladů Kolkolem, který by se měl objevit příští rok. "Stále pro mně platí, že není dne bez řádky. Pořád mě něco vábí," podotkl autor. Od roku 1990 Ludvík Kundera příležitostně přednášel na univerzitách v Česku i zahraničí. V roce 2002 převzal na lipském mezinárodním knižním veletrhu Cenu za celoživotní dílo oceňující přínos ke zprostředkovávání české a německé literatury. V roce 2007 mu prezident Václav Klaus udělil Státní vyznamenání Za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění.

Cena Jaroslava Seiferta se uděluje od roku 1986 ve Stockholmu a od roku 1990 v Praze za vynikající literární dílo zveřejněné v posledních třech letech, výjimečně i za dílo celoživotní. Laureáta vyhlašuje Nadace Charty 77 každoročně 22. září, v předvečer Seifertových narozenin. Ludvík Kundera se stal již 29. laureátem. Jako první cenu v roce 1986 získal Dominik Tatarka, loňským držitelem se stal Václav Havel. (čtk)

Autoři:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...