Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Lustig je mezi světovou elitou, prestižní cenu ale nezískal

Kultura

  7:32aktualizováno  8:55
LONDÝN - V Londýně dnes byl vyhlášen vítěz mezinárodní Man Bookerovy ceny, která je mezinárodní obdobou známé britské literární ceny. Mezi 14 nominovanými byl i český spisovatel Arnošt Lustig a patřil k favoritům. Cenu ovšem nezískal.

Podle sázkové kanceláře William Hill patřil Lustig k favoritům soutěže.

Cenu získala kanadská autorka Alice Munroová. Největším favoritem byl ovšem Australan Peter Carey, který měl šanci na získání ceny 6:1. Hned za ním následoval s kurzem 7:1 dvaaosmdesátiletý Arnošt Lustig a potom držitel Nobelovy ceny za literaturu, britský autor původem z Trinidadu V.S. Naipaul.

Cena, která bude předána při ceremonii v Dublinu 25. června, se uděluje každé dva roky od roku 2005 a její držitel dostává šedesát lisíc liber (1,73 milionu korun).

Tentokrát bylo nominováno 14 předních autorů, včetně Američanů Evana S. Connella, E.L. Doctorowa a Joyce Carol Oatesové, Brita Jamese Kelmana, Peruánce Maria Vargase Llosy a Chorvatky Dubravky Ugrešičová. Nominována byla i bengálská autorka Mahášveta Debí, Keňan Ngugi Wa Thiong'O, Ruska Ljudmila Ulickaja, Ital Antonio Tabucchi a Kanaďanka Alice Munro.

První mezinárodní Man Bookerovu cenu dostal v roce 2005 Albánec Ismail Kadare a druhou před dvěma lety nigerijský spisovatel Chinua Achebe.

Autor: