Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Lustigovu Kateřinu Horovitzovou uvedou divadelníci ve vlaku

Kultura

  14:00
PRAHA - Dramatizace knihy Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou spisovatele Arnošta Lustiga bude jednou z akcí letošního ročníku festivalu česko-německo-židovské kultury Devět bran.

Spisovatel Arnošt Lustig foto:  Viktor Chlad, Lidové noviny

Světová premiéra dramatizace Lustigova textu se uskuteční 13. června v pražském Divadle pod Palmovkou. Další představení se odehrají ve speciálně vypraveném divadelním vlaku od 13. do 27. července na čtrnácti krajských nádražích v České republice.

"Tento projekt vznikl na základě naší dlouholeté spolupráce s Divadlem pod Palmovkou," uvedl ředitel a zakladatel festivalu Pavel Chalupa. "Vlak je symbolem transportu do Osvětimi, symbolem zla," dodal. Na divadelním projektu spolupracoval režisér Petr Kracík spolu s dramaturgem Ladislavem Stýblem a synem Arnošta Lustiga Josefem.

Devět bran

Festival česko-německo-židovské kultury Devět bran seznamuje českou společnost se světovou židovskou kulturou. Základní myšlenkou přehlídky je prezentovat české společnosti židovskou kulturu jako kulturu stále živoucí a inspirující. Letošní ročník festivalu je již třináctý.

Plánovaná červencová představení ve vlaku na 14 krajských nádražích se uskuteční vždy večer pro asi stovku lidí. Na konci srpna a začátkem září bude projekt zakončen na symbolické trase Wannsee - Praha - Krakov - Osvětim.

Herečky Anna Stropnická (vlevo) a Denisa Pfauserová (vpravo), režisér Petr Kracik (druhý zleva) a ředitel mezinárodního festivalu česko-německo-židovské kultury Devět bran Pavel Chalupa

"Řada našich herců má zkušenosti s plenérem, ale samozřejmě to bude trošku odlišnější způsob hraní zejména v hlasitosti nebo dikci herecké práce," řekl režisér Petr Kracík. V titulní roli budou alternovat mladé herečky Anna Stropnická s Denisou Pfauserovou.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...