Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Made In Germany. Rammstein se vrací do Prahy

Kultura

  15:00
PRAHA - Po dvou letech se do Prahy vrací v současnosti nejpopulárnější německá kapela Rammstein. V sobotu 12. listopadu vystoupí v O2 areně.

Rammstein při koncertu v České republice v roce 2004 foto: archiv LN - Hynek Glos

Skupina proslavená tvrdou hudbou a četnými ohnivými a pyrotechnickými efekty, jimiž okořeňuje své obvykle vyprodané show, vystoupí v Praze jen několik týdnů předtím, než na počátku prosince vydá své nové výběrové album nazvané Made In Germany 1995-2011.

Rammstein je u českých fanoušků populární a hrává zde často; v Praze naposledy v roce 2009 k vydání desky Liebe ist für alle da (Láska je tu pro všechny) a loni v Ostravě.

Kapela, z níž trochu mrazí

Z vystoupení v ČR v roce 2004

Rammstein založili počátkem 90. let hudebníci pocházející z východní části dříve rozděleného Německa. Vůdčí osobností kapely je charismatický zpěvák Till Lindemann, jehož doprovázejí kytaristé Richard Kruspe a Paul Landers, baskytarista Oliver Riedel, klávesista Christian Lorenz a bubeník Christoph Schneider.

Název kapely Němcům připomíná název města, kde se koncem 80. let během letecké přehlídky stala tragická nehoda, při níž zahynuly desítky lidí. Tvrdá hudba ve spojení s německými texty u posluchačů často vyvolává mrazení v zádech.

Debutové album Herzeleid vydali Rammstein v roce 1995, desku Sehnsucht o dva roky později. Třetí album Mutter vyšlo skupině v roce 2001; následovaly nahrávky Reise, Reise a Rosenrot a DVD Völkerball. Zatím poslední řadové album Liebe ist für alle da vyšlo kapele před dvěma lety.

Kapelu často inspirují témata z okraje společnosti. V hitu Mein Teil například zpracovala případ kanibala Armina Meiwese, který si přes inzerát našel svou oběť. Jindy zase využila případ Rakušana Josefa Fritzla, jenž ve sklepení věznil a zneužíval svou dceru Elisabeth.

Poté, co slavný americký režisér David Lynch zařadil skladby Rammstein na soundtrack ke svému filmu Lost Highway, začala kapela slavit úspěch také v USA.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!