Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Madonnina lekce ctižádosti, tvrdé práce a disciplíny

Kultura

  14:42
Dnes večer udělí Madonna publiku v Praze lekci v tom, kam člověka dostane ctižádost, tvrdá práce a disciplína. Přímo na vrchol.

Madonna live 2009 foto: Reuters

Původní profesí je Madonna zpěvačka, ale dnes už tahle stránka nikoho příliš nezajímá. Pro kdekoho už ani není problém přiznat, že zpívat ani pořádně neumí. Madonna je ve svých padesáti letech fenoménem, který v showbyznysu nemá konkurenci. Vynikající obchodnice a producentka, vytrénovaná tanečnice, snaživá herečka, tvrdohlavá propagátorska zdravého životního stylu, matka dvou dětí, módní ikona a "svého času sexuální symbol". Pravda je, že nikdy dřív nebyla Madonna větším sexuálním symbolem, než v posledních letech.

Zhlíží z billboardů oděvní společnosti H&M a ukazuje dvacetiletým holkám, jak se mají oblékat a jak mají vypadat. Editoři módních časopisů ji milují, nikdy totiž nemusí retušovat její fotky, profesionální fotografové vyrukují po koncertě s portfoliem jejího zadku a nohou a jediné, na co se zmůže bulvár, je komentovat její vystouplé žíly, když jde z tělocvičny. Její posedlost pohybem a životním stylem označují za typický vrtoch celebrit, ale umělkyně má jasno: "K tomu být Madonnou neexistují žádné zkratky. Je to tvrdá práce, neexistuje žádný snazší způsob. Chcete vědět, jak je možné, že vypadám tak, jak vypadám? Je to dieta. Cvičení. Svůj životní styl musím mít naprosto pod kontrolou. A nezpomalím. Nikdy toho nenechám. Není možné, abych zůstala doma a tloustla."

Nejvyhledávanější hvězda na síti
Je ironií, jak královna fitness vypadala v polovině 80. let, když jí bylo pětadvacet. Tuna mejkapu, natupírované odbarvené a třikrát nabarvené vlasy, móda ze sekáče, laciná kontroverze: někde na půli cesty mezi prostitutkou a punkerkou, která se snaží slušně obléct kvůli návštěvě úřadu práce. Nicméně byly to osmdesátky, kdy dala Madonna světu své nejlepší desky Like a Virgin (1984) a Like a Prayer (1989). Velká část její pozdní diskografie je perfektní, skvěle zprodukovaný a výborně zpropagovaný kalkul, status platinové hitparádové jedničky se od konce 90. let uděluje za kvalitně odvedenou práci.

Oblíbeným mediálním tríčkem je sdělení, že je držitelkou devíti cen Grammy. To je trochu nuda, Madonna je totiž držitelka desítek jiných ocenění: nejvíce inspirativní ženská hudební hvězda, nejvyhledávanější popová hvězda na internetu, nejoblíbenější celebrita, nejkreativnější pódiová produkce, nejvíc sexy ženská interpretka, nejprodávanější všechno. Top Style Icon roku 2007. Forbes Madonnu označuje za nejbohatší ženu v hudebním průmyslu a spočítal, že "Cash Queens of Music" vydělala za rok 2006 72 milionů dolarů.

Volnost, rovnost, bratrství
Madonna je dříč, fanatik. Když zjistila, že nemá dost talentu, rozhodla se ho naučit, nebo jeho přirozený nedostatek umě maskovat. Její dvouhodinová show, kterou předvádí obden dva měsíce v kuse, je přehlídkou vrcholové atletiky a prefesionálního sportovního tance, okázalou vizuální show provází zpěv bez playbacku. Pravda, ne vždy perfektní, ale největší, z rádií, televizí a bondovek zažité hity odezpívají tisíce diváků vděčně s královnou.

Pozornost na sebe Madonna poutala kontroverzemi a provokacemi. "Madonna, ať se vám to líbí nebo ne, nastartovala ženskou revoluci v hudbě. Místo toho, aby vypadala jako barbína, představila své tělo jako sexy stroj. Její názory na sex a nahotu donutilo publikum zpozornět a naslouchat," píší The Times. Pravda je, že Madonna, i když v oblíbených mediálních tématech - sexu a náboženství - hlásá jakousi moderní formu hesla volnost, rovnost, bratrství, sama je v soukromí vzornou matkou a snažila se být i dobrou manželkou (což jí nakonec nevyšlo). Žádné milostné aféry ani skandály ji ale neprovází.

Diletantsví, kterého jsou schopné jen celebrity
V roce 1994, krátce po vydání konfrontačního alba Bedtime Stories, myšlenkově zakotvila v židovské kabale a změnila si jméno na Esther, což v hebrejštině znamená "hvězda". Tím vyděsila zástupy rabínů, kteří její náklonnost ke kabale označili za rouhání, svatokrádež a "diletantsví, kterého jsou schopné jen celebrity". Načež je Madonna uzemnila prohlášením, jestli by tedy nebylo lepší, kdyby "se přidala k náckům" a že kabala nikomu neublížila. Trička s nápisem Kabbalists Do It Better šly na jednom z turné výborně na odbyt. Ostatně jako všechny ostatní produkty, artefakty, myšlenky a filozofie, kterou šíří.

I když je sama Madonna na vrcholu, coby inicátorku "ženské revoluce v hudbě" ji čeká ještě dlouhá cesta, dlážděná mnoha stovkami hodin ve fitku, mnoha fotkami na billboardech a v módních časopisech a spoustou cen za "neprodávanější všechno". Její armádě, kam patří její domácí zlatíčko Britney Spears, Destiny's Child, Jennifer Lopez, Kylie Minogue, Pink nebo Lady Gaga, ale zatím chybí morálka a schopnost si nedostatek talentu odpracovat. A možná, že královnin trůn i přes všechnu snahu zůstane po odchodu jeho majitelky prázdný. Snad jen ten odchod bude jednou důstojnější než v případě královnina byvšího kolegy, krále popu Michaela.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!