Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Magdalena Kožená vyprodala mimořádným koncertem Rudolfinum

Kultura

  22:49
PRAHA - UVNITŘ FOTKY. Ovacemi vestoje skončil recitál proslulé české mezzosopranistky Magdaleny Kožené, s nímž dnes večer vystoupila na mimořádném koncertě v Dvořákově síni pražského Rudolfina. Představila se s orchestrem starých nástrojů Venice Baroque Orchestra.

Magdalena Kožená při zkoušce s Venice Baroque Orchestra řízeným dirigentem Andreou Marconim 1. listopadu v Rudolfinu. foto: ČTK

Spíše než osvědčené virtuosní "hity" zvolila árie zajímavé především výrazově; všechny z díla italského barokního mistra Antonia Vivaldiho. "Magdalena Kožená byla i dnes samozřejmě úžasná. Už tím, kolik dala do svého projevu nejrůznějších emocí. Ovšem Benátský barokní orchestr jí byl ve své dokonalosti rovnocenným partnerem. I výkony jeho instrumentálních sólistů patřily k vrcholům programu," řekl hudební kritik Petr Veber.

Dva přídavky a potlesk trvaly patnáct minut. Během koncertu došlo i k humorným situacím, když při střídání sólistů přebýval či naopak scházel notový pultík. I to však hudebníci vyřešili s přehledem a chápající publikum je za to odměnilo potleskem.

"Pražský večer zahájil turné, které vyvrcholí 20. listopadu v Mnichově," řekl manažer Magdaleny Kožené David Dittrich. Během něj pěvkyně vystoupí také ve Vídni, Madridu, Barceloně, Amsterodamu a v Paříži. Dirigentem byl Andrea Marcon, jako sólisté se představili houslisté Massimiliano Tieppo a Gianpiero Zanocco a flétnisté Michele Favaro a Anna Fuseková.

Před vyprodaným hledištěm zazněly árie z oper Griselda, Orlando furioso, Arsilda, Farnace, La verita in cimento, Ottone in villa a z oratoria Juditha triumphans. Program doplnily instrumentální koncerty a sinfonie. Opera je méně známou oblastí Vivaldiho díla. Jeho tvorba pro divadlo je však nesmírně rozsáhlá, zkomponoval minimálně 44 operních děl, z nichž se zachovala polovina.

Z nejvyhledávanějších a nejvýraznějších
Letos šestatřicetiletá brněnská rodačka Magdalena Kožená je jednou z nejvyhledávanějších a nejvýraznějších evropských mezzosopranistek, což dokládají ceny, které získala v České republice i v zahraničí včetně exkluzivní smlouva s nahrávací společností Deutsche Grammophon. Letos v říjnu získala cenu časopisu Gramophone v kategorii recitálu za nahrávku opery Julietta Bohuslava Martinů, která vznikla koncem minulého roku právě v pražském Rudolfinu. Cenu Gramophone získala před pěti lety v hlavní kategorii Umělec roku.

Autoři: