Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Knihy desetiletí: Balabánovy povídky a Lichožrouti

Kultura

  14:30
PRAHA - Magnesia Litera právě odtajnila nejlepší knihy desetiletí. Jsou jimi povídky Jana Balabána Možná že odcházíme z roku 2004 a v kategorii Kniha desetiletí pro děti a mládež Lichožrouti Pavla Šruta a ilustrátorky Galiny Miklíkové z roku 2008.

Jan Balabán. foto: Fotoarchiv LN.

Sbírku povídek Možná že odcházíme vydalo nakladateství Host a hned rok poté získala Literu za prózu. Aktuálně je k dostání jako součást Balabánových spisů ve svazku Povídky. Lichožrouti se dočkali i pokračování a v současné době pracují autoři už na třetím dílu. Vyjít by měl podobně jako oba předešlé v pražské Pasece.

Porota o Balabánovi: nový Čechov

Jan Balabán: Možná že odcházíme

Balabánovy povídky se suverénně pohybují na hranici autobiografické inspirace a umné fabulace. Na rozdíl od autenticity "drsných" próz vyjadřují jemnými prostředky životní situaci unavených hrdinů, neúspěšných, osamělých, je z nich povětšině cítit životní zklamání. Přitom se v povídkách zdánlivě mnoho neděje.

Ale opravdu jen zdánlivě, v těch věrohodně vykreslených postavách a vyprávěných dějích je cítit nejen osobitost jejich, ale i prostředí s jeho chvějivým napětím. U nás s takovou stylistickou bravurou dokázal vyjádřit snad jenom Jan Čep nebo klasik moderní povídky Čechov. Jan Balabán je mezi soudobými autory spisovatel mimořádný a svrchovaný s osobitým jazykem.

Při hlasování i při výběru nominací se postupovalo podobně, jako v případě výročních cen Magnesia Litera. Osloveno bylo tři sta osobností z knižní branže, od univerzitních profesorů, literárních kritiků a historiků až po knihkupce a knihovníky.

Porota a Šrutovi: Osvobození od dennodenní rutiny

Lichožrouti Pavla Šruta a Galiny Miklíkové

Pavel Šrut se po nonsensovém (a inspirativním) básnění vrátil k autorské pohádce, v níž rozehrál rafinované hry lichožroutů, přízemně hodujících na ponožkových licháčích. Pestrá paleta lichožroutích i lidských postav je obdařena blahosklonnou a chápavou komičností, v tichosti se bavíme autorovým kritickým nadhledem konzumentství a školometství všeho druhu.

Lichožrouti se zjevují lidem jako šmouhy či duchové a ti nedospělí mohou uzavírat skutečná přátelství jako třeba protagonista Hihlík se svým bytným. Mimoděk se stáváme svědky jejich mejdanu (nad kvalitními ponožkami, žádným podřadným čínským zbožím nebo licháči "z nylonového a dederonového věku") na pohřbu jednoho z mafiánů. Autor text vynalézavě obdařuje jazykovými hříčkami a slovními obraty a všímaví čtenáři budou potěšeni, jak čerpá z reality okolo nás, kdy si bere na mušku třeba jepičí mediální slávu: "Prof. Ing. René Kadeřábek zažil svých deset minut slávy a obrátilo mu to život naruby. Dostal se do televizního Dobrého rána i večerního Posezení u krbu."

Málokdy se podaří i tak zkušenému autorovi, jako je Pavel Šrut, napsat pohádkový román s novátorsky osobitou dávkou humoru, který osvobozuje dennodenní rutinu našich životů. Příběh je navíc propojen s rozevlátými ilustracemi, jež prozrazují dovednost Galiny Miklínové vystopovat nosné motivy a obohatit je vtipně pojatými detaily za hranicemi textu.

Ti vybírali z knih, které získaly buď hlavní cenu Kniha roku nebo zvítězily v některé z původních kategorií jako je Litera za prózu, poezii, literaturu faktu či objev roku. V prvním kole určilo nominace 105 platných hlasů, ve druhém kole vybralo vítěze 101 hlasujících.

Čtenáři Lidovek.cz mají jiný názor

Posláním cen Magnesia Litera je propagovat kvalitní původní literaturu. To se zejména v posledních ročnících daří: již ty knihy, které vítězily v prvních ročnících, se dočkaly několikanásobného zvýšení prodejů, vítězné knihy z let 2010 a 2011 se (i díky zisku ceny) staly bestsellery s prodeji vysoko před deset tisíc výtisků. Nejlepší knihy roku 2011 budou vyhlášeny 5. dubna 2012.

Kniha desetiletí podle čtenářů Lidovek.cz

Svou vlastní knihu desetiletí volili i čtenáři Lidovek.cz. Jan Balabán se sice umístil také, ale až na druhém místě. Podle vás je nejlepší kniha posledních deseti let Mé šílené století Ivana Klímy, poté následuje Možná že odcházím, třetí místo obsadil Jan Novák  a Zatím dobrý. V dětské literatuře s velkým náskokem zvítězila Lucie Seifertová s Dějinami udatného českého národa a pár bezvýznamných světových událostí.

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!