Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Magnesia Litera: Literaturu faktu letos odmění ČEZ

Kultura

  12:05
PRAHA - Slavnostní ceremoniál cen Magnesia Litera se bude letos opět konat v prostorách Nové scény Národního divadla. V přímém přenosu jej bude 24. dubna vysílat Česká televize.

Jiří Havelka, moderátor, scenárista a režisér slavnostního večera cen Magnesia Litera foto: archiv MAFRA - Viktor Chlad

Magnesia Litera za rok 2012

Letošní ročník byl obeslán 324 přihláškami, což je o jednu méně, než loňské rekordní číslo. Knihy kromě nakladatelů přihlašovali i sami autoři a jejich přátelé, dále muzejní a galerijní instituce, regionální knihovny i obecní úřady. Číslo zároveň není konečné, porotci si mohou vyžádat další tituly, které mezi přihláškami postrádají – jak také již někteří učinili.

Počet přihlášek v jednotlivých kategoriích (celkem 324)

ČEZ Litera za literaturu faktu: 54

DILIA Litera pro objev roku: 29

Litera Lucie Seifertové za knihu pro děti a mládež: 48

Litera za nakladatelský čin: 47

Litera za poezii: 40

Litera za prózu: 69

Litera za překladovou knihu: 66

Ceremoniál budou na Nové scéně Národního divadla moderovat Jiří Havelka (zároveň scenárista a režisér slavnostního večera) a Daniela Písařovicová, která bude uvádět také dvouminutové portréty nominovaných knih. Tyto portréty bude Česká televize vysílat od 31. března do 23. dubna od 20 hodin na programu ČT1.

I tentokrát bude jedním z ocenění Cena čtenářů, jejímž partnerem je od letoška největší české internetové knihkupectví Kosmas. Společnost odmění 500 vylosovaných čtenářů poukazem v hodnotě 200 Kč na libovolně vybrané knihy v internetovém knihkupectví kosmas.cz nebo v kamenných prodejnách Kosmas. Pro hlasující čtenáře je k dispozici 100 tisíc pohlednic v knihkupectvích, knihovnách, školách či kavárnách. Aby byl jejich hlas platný, musejí čtenáři uvést knihu, která poprvé vyšla v roce 2012 a tou knihou musí být původní česká beletrie – tedy próza, poezie nebo kniha pro děti. Hlasovat lze i elektronicky prostřednictvím internetových stránek www.magnesia-litera.cz a www.kosmas.cz, a to až do 18. dubna.

O hlavní ceně Magnesia Litera – Kniha roku a také o nadžánrové kategorii DILIA Litera pro objev roku bude rozhodovat třísetčlenný sbor hlasujících, který tvoří lidé všech profesí knižní branže: knihkupci, knihovníci, redaktoři, kritici, pedagogové i samotní autoři (s vyloučením těch, u nichž by mohl nastat střet zájmů). O nominacích a vítězích jednotlivých kategorií rozhodují odborné pětičlenné poroty, předsedou poroty jako celku je stejně jako v loňském roce básník, písničkář a předseda Českého centra PEN klubu Jiří Dědeček.

ČEZ Litera za literaturu faktu

Držitel hlavní ceny Kniha roku obdrží 200 tisíc korun od titulárního partnera cen, Karlovarských minerálních vod. Letos získají poprvé v historii cen Magnesia Litera finanční prémie 30 tisíc korun také vítězové vybraných kategorií, jejichž patrony se staly Skupina ČEZ, divadelní, literární a audiovizuální agentura DILIA a Nakladatelství Petr Prchal. Ceny se tak budou nově jmenovat ČEZ Litera za literaturu faktu, DILIA Litera pro objev roku a Litera Lucie Seifertové za knihu pro děti a mládež (Lucie Seifertová je autorka knih pro děti, v roce 2004 oceněná Literou za knihu pro děti a mládež za Dějiny udatného českého národa a pár bezvýznamných světových událostí a za tutéž knihu pak v roce 2011 nominovaná na Knihu desetiletí pro děti a mládež).

Nominovaní autoři budou mít možnost představit své knihy na čtyřech veřejných, zdarma přístupných autorských čteních, která budou probíhat v Knihovně Václava Havla v pražské Galerii Montmartre v Řetězové ulici vždy ve středu od 27. března do 17. dubna.

Autor:

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Administrativní pracovník

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Praha