130 let
Ivan Martin Jirous při autorském čtení.

Ivan Martin Jirous při autorském čtení. | foto: ČTK

Magor křtil, jeho Františka přebírala cenu

Kultura
  •   13:34
PRAHA - Ivan Martin Jirous známý pod přezdívkou Magor dnes pokřtil své Velikonoční pohádky. Příběh o tom, jak kohouti obarvili svět, napsal už v roce 1984 v době, kdy byl v komunistickém vězení. Útlou knížku ikony českého undergroundu nyní vydává nakladatelství Meander. Dnešní čtení v kavárně Švandova divadla v Praze se konalo v rámci knižního veletrhu Svět knihy. Jirous v dubnu zaplnil stránky novin kvůli svému chatrnému zdraví, s prasklým žaludečním vředem tehdy skončil ve vážném stavu v nemocnici.

"Knížka je z roku 1984, psal jsem ji pro své dcery, které byly malé," řekl Jirous. Připomněl, že v té době seděl ve vězení. Jirous byl za komunismu vězněn několikrát. V červenci 1982 byl odsouzen ke třem a půl letům za spolupráci s ilegálním časopisem Vokno a za přechovávání drog. V únoru 1984 jej Amnesty International vyhlásila vězněm měsíce.

Talentovaná Františka

Františka Jirousová, jedna z dcer, pro něž byla kniha napsána, včera v Praze získala za svůj román Vyhnanci prestižní literární Cenu Jiřího Ortena. Každý rok se uděluje autorovi mladšímu 30 let.

Františka Jirousová

Františka Jirousová

Pohádku o tom, jak vajíčka, kohouti, bouřka a duha obarvily šedivý svět, předčítal dnes s nezbytným pivem, byť tentokrát nealkoholickým, celý příběh stihnul během 15 minut. Nové vydání knížky ilustroval Luboš Drtina.

Magor dětem

Text vyšel prvně ve sbírce Magor dětem z roku 1986, přispěli do ní i další postavy českého undergroundu jako Egon Bondy nebo František Stárek. Stárek se také spolu se saxofonistou legendární kapely The Plastic People of the Universe Vráťou Brabencem zúčastnil čtení, autogramiáda se nakonec proměnila v družné pokřikování starých známých.

Jirous na veletrhu

Básník a publicista Ivan Martin Jirous se narodil 23. září 1944 v Humpolci. Patří mezi významné osobnosti českého undergroundu. Je držitelem literární ceny Jaroslava Seiferta za celoživotní básnické dílo a ceny Toma Stopparda za sbírku Magorovy labutí písně.

Dnešní akce se konala v rámci právě zahájeného 17. ročníku mezinárodního knižního veletrhu Svět knihy Praha. Hlavním tématem je letos literatura arabského světa, zejména pak Saúdské Arábie. Kromě tradičních přednášek, veřejných autorských čtení a autogramiád známých českých i zahraničních autorů má na pražském výstavišti premiéru i nový speciální pavilon, který se věnuje fenoménu příštích let - elektronickým knihám.

Autor: ČTK