Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Malkovich přijel do Varů. Jako módní návrhář

Kultura

  17:48
KARLOVY VARY - Americký herec a režisér John Malkovich ve středu přijel na filmový festival do Karlových Varů. Zatímco předloni tu převzal Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii, letos se tu představí v nezvyklé roli módního návrháře.

Herec John Malkovich ve Varech. foto:  František Vlček, Lidové noviny

Krátce po vystoupení na letošním hudebním festivalu Pražské jaro představí v místní galerii ve čtvrtek před půlnocí uzavřené společnosti svou kolekci pánského oblečení Technobohemian. Manekýny budou čeští herci.

O minulé návštěvě Malkoviche ve Varech čtěte:

Předního amerického filmaře přivítal před grandhotelem Pupp prezident festivalu Jiří Bartoška. Malkovich byl v dobré náladě; jako by už zapomněl na nemilou zkušenost, kdy mu před měsícem dosud neznámý pachatel z pokoje v pražském hotelu odcizil osobní věci za několik tisíc korun. Malkovich loni natočil festivalovou znělku.

Módní značka Technobohemian kombinuje přísné, hladké rysy městského způsobu oblékání s pohodlnějším a uvolněnějším pocitem. Po řadě Uncle Kimono z roku 2002 je Malkovichovou druhou módní řadou. První, výlučně bílou kolekci z řady Technobohemian na léto, představil loni v červnu. Je typická kombinací dokonalé krejčoviny s každodenní elegancí.

John Malkovich ve Varech

John Malkovich patří k nejvýraznějším současným hereckým osobnostem. Ve filmu se prosadil hned svou první úlohou slepého pana Willa v dramatu Místa v srdci, která mu vynesla nominaci na Oscara 1984. Mezinárodní popularitu si vydobyl sugestivní kreací intrikánského vikomta Valmonta v adaptaci románu Choderlose de Laclos Nebezpečné známosti.

Jeho filmografii ozdobila postupně spolupráce s významnými režiséry - Bernardem Bertoluccim, Woodym Allenem, s bratry Coenovými a s hereckým partnerem a režisérem Garym Sinisem. Objevil se ale také jako protihráč Clinta Eastwooda v kriminálním snímku S nasazením života, za který získal svou druhou nominaci na Oscara.

Asi nejoriginálněji ho využili scenárista Charlie Kaufman a režisér Spike Jonze v komedii V kůži Johna Malkoviche, kde ztvárnil sám sebe.

Autoři: ,