Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Málo bolo Havla. Slovenští hudebníci vystoupí v Arše

Kultura

  7:00
PRAHA - Marián Varga, projekt dua Longital s VJ Kufrik Brothers a písničkářka Zuzana Homolová připomenou nedožité narozeniny Václava Havla.

Marián Varga foto: archiv LN - Jindřich Mynařík

Pondělní večer s názvem Málo bolo Havla s několikadenním předstihem připomene nedožité narozeniny Václava Havla (narodil se 5. října 1936) a představí výjimečný knižní projekt. Prvních tři sta návštěvníků obdrží samostatně neprodejnou publikaci Kdo řekl A, musí říct i B - Havlovy eseje z let 1968 až 2008.

Hudební složku pondělního programu obstarají výrazné osobnosti slovenské hudební scény. Marián Varga je považován za jednoho z nejvýraznějších rockových klávesistů s nezaměnitelným stylem hry. Na konci 60. let vytvořil se skupinou Prúdy jedno z nejvýznamnějších slovenských alb, Zvoňte zvonky. V 70. letech vedl instrumentálně progresivní formaci Collegium Musicum. Významná je jeho spolupráce s Pavlem Hammelem, s nímž nahrál pět hudebních alb.

Královna folku a Lemur Jazz Mutant

Zuzana Homolová proslula interpretací lidových balad, později slovenské poezie a vlastní tvorbou folkových písní. Veřejně vystupuje od konce 60. let, později i jako členka sdružení písničkářů Šafrán. V 80. letech pravidelně hostovala na vystoupeních slovenského sdružení Slnovrat. Za svůj osobitý a autentický projev je podle pořadatelů pondělního programu považována za slovenskou královnu folku.

Hudební i životní dvojice Longital

Dvojice Longital nabízí kombinaci ženského a mužského vokálu, hru na kytaru a basu smyčcem či přírodně znějící elektroniku vytvářenou na touchscreen nástroji Lemur Jazz Mutant. Koncert Longital v Arše bude doprovázen projekcí VJ Kufrik Brothers.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...