Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Mapy ke hvězdám: Genetická porucha jménem Hollywood

Kultura

  6:00
Režisér David Cronenberg nabízí ve filmu Mapy ke hvězdám ironický pohled na vztahy a charaktery protagonistů vrcholného showbyznysu.

Julianne Moore ve filmu Maps to the Stars Davida Cronenberga. foto: Festival de Cannes

Satirické dílo se vždy potýká s nebezpečím, že bude považováno za přemrštěné nebo křečovité. Ovšem zprávy o skutečných událostech, které pronikají do světa z americké výrobny filmové a televizní zábavy, toto riziko v případě Map ke hvězdám podstatně eliminují. A to i přesto, že se režie ujal tvůrce tak radikální, jako je David Cronenberg. Vraždy, incest, všeobecný morální rozvrat zakotvený v „genech“ bizarního společenství a předávaný dalším generacím se v jeho filmu spojují v mozaiku jistě nadsazenou, přesto celkem věrohodnou.

Mia Wasikovska jako vyléčená pyromanka Agatha.
Psychoterapeut Weiss (John Cusack) a jeho rodinka.
Julianne Moore ve filmu Maps to the Stars Davida Cronenberga.
Režisér David Cronenberg a herečka Julianne Moore představili v Torontu svůj...

Tragické hrdiny této černé komedie propojuje osoba psychoterapeuta Stanforda Weisse (John Cusack). Muž sám obdařený hvězdným statusem se specializuje na léčení celebrit. Jeho pilnou klientkou je neurotická herečka Havana Segrandová (Julianne Mooreová), trpící komplexem ze své slavnější matky. Ta se jí po smrti zjevuje a všemožně ji deptá. Havana se s ní hodlá utkat v přímém souboji: ráda by se nechala obsadit do remaku filmu, který matku proslavil. Terapeut Weiss má ovšem dost i svých problémů, respektive potíží ve vlastní rodině. Děti, které má s manželkou Christinou, jsou opravdu zvláštní: není pochyb o jejich schopnostech, z obou však jde zároveň strach. Syn Benjie je ve třinácti letech nejen hvězdou, ale i producentem úspěšné reality show. Se vším, co k tomu patří, tedy nesnesitelně povýšeným chováním, odtržeností od reality a závislostí na drogách, ze které se pokouší vyléčit. Jinou terapii má za sebou jeho starší sestra Agatha (Mia Wasikowská), jejíž psychická porucha se manifestuje pyromanií. Teď se vrací z léčebny, ale jisté události z minula jsou pro jejího otce nepřekonatelnou překážkou navázání normálních rodinných vztahů. Mia se proto rozhodne prosadit v hvězdném městečku na vlastní pěst a tajně – nechá se najmout jako asistentka otcovy klientky Havany Segrandové.

Psychoterapeut Weiss (John Cusack) a jeho rodinka.

Všechny ty neurózy, chorobně motivované ambice a pokřivené způsoby jejich naplnění sleduje řidič limuzíny Jerome (Robert Pattinson), mladík s ambicemi scenáristy. I on je nakonec zavlečen do sledu událostí, které vyústí ve spektakulární vyhřeznutí všech vředů, které pod drahým hollywoodským make-upem zrály. Děsivé děti Agatha a Benjie jsou nakonec dojemnými oběťmi něčeho, co samy nezavinili, dědičná vina je však pohltila.

Mapy ke hvězdám

Kanada/USA/Německo/Francie 2014

Režie: David Cronenberg

Hrají: Julianne Mooreová, Mia Wasikowská, John Cusack, Evan Bird, Olivia Williamsová ad.

Premiéra 30. 10.

Julianne Mooreová za svou roli frustrované herečky právem dostala ocenění na festivalu v Cannnes, Havana v jejím podání se zoufale zmítá mezi snobskou povýšeností a absolutním ponížením, její „normální“ image je jen slupkou, pod níž stále běsní vnitřní démoni. Neméně výrazná je ve své roli Mia Wasikovská coby nevypočitatelná, úchylná adolescentka s vlastními temnými touhami a bolestmi. A přesvědčivý je i Evan Bird jako Benjie, mladíček s tváří andílka a chováním arogantního rutinéra.

Temně groteskní obrázek důsledků existence založené na sporných, či přímo škodlivých základech má svůj půvab i přesvědčivost, zároveň však také své limity. Terč, do nějž se Cronenbergova satira trefuje, je sice oprávněný a reálný, zároveň však také zjevný a dlouhodobě podrobovaný mnohému ostřelování. Kritizované poměry líčí Mapy ke hvězdám barvitě a v něčem i originálně, celkově však neříkají o Hollywoodu (ani o společnosti, jejíž může být metaforou) nic tolik objevného. To neznamená, že by tenhle film neobsahoval momenty, které člověk jen tak nezapomene. Bohužel...

Autor: