Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Marilyn Monroe a Pražský hrad? Nic není nemožné

Kultura

  17:00
PRAHA - Unikátní expozice, nazvaná jednoduše Marilyn, zaplní od 30. května do 20. září reprezentativní prostory hradní jízdárny.

Marilyn Monroe na snímku Cecila Beatona. foto: 2 media / Cecil Beaton

Výstava pořádaná společností Armentano ve spolupráci se Správou Pražského hradu a Museo Salvatore Ferragamo představuje módní ikonu a kulturní fenomén Marilyn Monroe prostřednictvím všech dostupných materiálů, z nichž mnohé veřejnost uvidí vůbec poprvé.

Návštěvníci si budou moci prohlédnout nejucelenější kolekci kostýmů a bot z filmů i z osobního života božské Marilyn, sestavenou ze sbírek soukromých sběratelů z celého světa, známé i dosud nepublikované fotografie, úryvky z jejích deníků, poezie a ukázky z filmů, jež jí přinesly věhlas.

Výstavu koncepčně doplní klasická i současná díla zobrazující ideál ženské krásy, která v daném kontextu působí jako předlohy pro nejslavnější pózy Marilyn Monroe. Zastoupeni budou Antonio Canova, Yves Klein nebo Andy Warhol. Expozice tak propojí módu, sofistikované umění a fenomén ženské krásy jako věčné inspirace.

Marilyn na Hradě

Výstava, stejně jako obsáhlý katalog, který ji provází, je dílem kurátorů italského muzea Salvatore Ferragamo. Vznikla v loňském roce jako originální pocta americké krásce při příležitosti 50. výročí její předčasné smrti. Tak jako další hollywoodské star, i Marilyn Monroe milovala výtvory proslulého mistra ručně šité obuvi Salvatore Ferragama. Vlastnila několik desítek párů, každý s jednoduchým designem a ani jeden bez jehlového podpatku. Podle kurátorů výstavy Stefanie Ricci a Sergia Risaliti je expozice plodem pečlivé přípravy a rozsáhlého studia písemných dokumentů, fotografií a filmů. Akce je koncipována jako mezinárodní putovní přehlídka po ose Florencie, Praha a Tokio.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!