Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Markéta Irglová bude koncertovat v Česku

Kultura

  11:10
PRAHA - Ve dnech 31. 5. – 8. 6. vystoupí na koncertech v Čechách, na Moravě a v Rakousku k propagaci svého nového CD irských hudebník Liam Ó Maonlaí. Na svých vystoupeních bude mít speciálního hosta: Markétu Irglovou.

Markéta Irglová foto: Nifty.comReprofoto

Nové album To Be Touched, které Liam Ó Maonlaí přijede do ČR představit, produkoval Glen Hansard a Markéta Irglová, která i hostuje ve třech písních. V další pak Glen Hansard.

Spojení to není náhodné, právě tato dvojice přizvala Liama na své loňské turné. Devíti písňové album se natáčelo v ČR ve studiu Sono a vévodí mu Liamův vokál a klavír, který vyniká hned v úvodním osmiminutovém opusu.

Spíše filmovou fikcí
Markéta Irglová se hudbě pravidelně věnuje už od svých sedmi let. Začínala hrou na klavír, aby k němu přidala v devíti letech kytaru. Osudové pro ni bylo setkání s Glenem Hansardem, kdy jejich umělecké partnerství nastartovalo famózní kariéru. Během pár let jejich spolupráce o nich věděl celý svět a jejich uměleckou úroveň dokonce ocenili američtí filmoví akademici udělením Oscara za píseň k filmu Once.

Dlouho spolu kamarádili a jejich vztah přerostl v milostný teprve až po natočení filmu. Po jejich rozchodu v lednu 2009 Hansard před novináři připustil, že jejich zamilovaný pár byl spíše filmovou fikcí. Jako hudebníci spolu nadále spolupracují. Letos vystupují sporadicky a čas využívají k práci na nových písních, k nahrávání nového alba a hlavně k odpočinku po náročných minulých letech.

Společné koncerty:

31. 5. Praha, Divadlo Horní Počernice
1. 6. Opava, Sněmovní sál minoritského kláštera
2. 6. Brno, Metro Music Bar
3. 6. Vídeň, Haus der Musik
4. 6. Olomouc, Jazz Tibet Club
5. 6. Milevsko, Klášter v Milevsku
8. 6. Valašské Meziříčí, M-klub

Autoři: