Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Markéta Irglová si odskočí z USA a Islandu do 'Valmezu'

USA

  14:00
PRAHA - Markéta Irglová se svým zpěvem rozhodla podpořit folklorbeatovou kapelu Docuku z Valašského Meziříčí, jejíž aktuální album Kdybych já věděl... produkuje romská zpěvačka, muzikantka a sbormistryně Ida Kelarová. Držitelka Oscara za nejlepší filmovou píseň Irglová muzikantům z města, odkud sama pochází, nazpívala vokály do dvou písniček. Album Docuku tak bude jednou z mála možností slyšet Irglovou zpívat česky.

Zpěvačka a skladatelka Markéta Irglová foto: archiv LN - Hynek Glos

Hostování Irglové, která žije střídavě ve Spojených státech a na Islandu, nebylo dopředu plánované a vzniklo v podstatě náhodou. "Markétu známe delší dobu. Když byla naposledy na skok ve Valašském Meziříčí, chtěli jsme ji poprosit, aby se zapojila do krátkých videošotů, které pro nás v rámci propagace nové desky natáčejí spříznění muzikanti. Markéta prý moc ráda nemluví, raději zpívá. Tak jsme se domluvili a poprosili ji, jestli by nám tedy nezazpívala," uvedl frontman kapely Jiří Buksa.

Docuku z Valašského Meziříčí pohromadě

Zpěvačka si vzala základy písniček s sebou na Island. V tamějším studiu Greenhouse, kde právě připravuje svoji novou nahrávku, pak nazpívala pod dohledem zvukaře Sturla Mio Thorissona vokální party a poslala je emailem zpět do Valašského Meziříčí. "Její hlasy do písniček přesně sedly. Vůbec jsme Markétě dopředu neříkali, jak by to měla zpívat a nechali jsme jí volné ruce. A ona to trefila tak, že nám to vyrazilo dech," sdělil Buksa.

Jako příklad uvedl píseň Holubí, která je duetem o lásce i bolesti a lze ji uchopit různými způsoby. "Markéta úžasně vycítila naléhavost a hloubku jak muziky, tak i textu. Podle mého si s ní velice citlivě pohrála a dokázala tak podtrhnout atmosféru celé skladby," dodal Buksa.

Šestičlenná hudební formace Docuku vznikla v roce 2002. Její název znamená ve valašském nářečí "honem, rychle, svižně" nebo také "dohromady" a zúčastnění hudebníci jej naplňují ve svižných, melodických písničkách na pomezí folklóru a bigbítu.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...