Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Marta Kubišová vydá živé album. Možná poslední

Kultura

  6:00
V polovině října vyjde nové album s názvem 25 zpěvačky Marty Kubišové. Půjde o nahrávku recitálu její domovské scény Divadla Ungelt za doprovodu hudební skupiny Petra Maláska. Vzhledem k faktu, že zpěvačka oznámila konec své umělecké dráhy v roce 2017, se pravděpodobně jedná o její poslední živé album.

Marta Kubišová foto: Petr KozlíkLidovky.cz

„Deska obsahuje zejména tvorbu druhé kariéry Marty Kubišové po roce 1989. Zároveň jde o jediné CD na trhu, kde je možné živě slyšet současnou Martu Kubišovou,“ uvedla za tvůrce informovala Linda Pajić Skarlandtová.

Na novém albu je 23 písní včetně novinek z komorního muzikálu Touha jménem Einodis, který Letní scéna Divadla Ungelt uvádí s úspěchem druhým rokem a kde se Marta Kubišová potkala s Anetou Langerovou. Hostem Kubišové je v recitálu i na albu umělecký ředitel Ungeltu Milan Hein.

Touha jménem Einodis - Aneta Langerová a Marta Kubišová. Letní scéna Divadla...

Booklet alba obsahuje fotografie ze soukromého archivu Kubišové, které nebyly dosud publikovány, zpěvačka rok po roce vzpomíná na zásadní milníky v jejím životě za uplynulých 25 let. „V listopadových dnech roku 1989 můj život, a nejen můj, akceleroval natolik, že vlastně celých těch 25 let chytám druhý dech. Do jaké míry se mi to daří, posuďte sami. Občas nějaké datum či nějaká událost v mé mysli utkví, avšak čas kolem pádí s neúprosnou rychlostí,“ sdělila zpěvačka, která působí na scéně Divadla Ungelt 17 let. Za tuto dobu jí v jeho produkci vyšlo také album Já jsem já, za muzikál Líp se loučí v neděli získala cenu Thálie.

Marta Kubišová, Václav Neckář, Olinka a Olga Sommerovy při natáčení filmu Magický hlas rebelky.

Zanedlouho dvaasedmdesátiletá Kubišová, někdejší mluvčí Charty 77, která se mohla vrátit k veřejnému vystupování až po téměř dvaceti letech v listopadu 1989, patří mezi významné osobnosti československého a českého uměleckého a kulturního dědictví. Je uznávanou morální autoritou. Protože jí komunistický režim zakázal vystupovat, stačila do roku 1989 vydat pouze jedno album Songy a balady. Před dvěma lety byla vyznamenána Řádem čestné legie. Nejvyšší francouzské státní vyznamenání se uděluje na základě dekretu prezidenta republiky. Dokument Olgy Sommerové o Kubišové Magický hlas rebelky získal letos na festivalu v Karlových Varech cenu diváků.

Autor:

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč