Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

'Matfyz' oslaví šedesáté výročí filmovým festivalem

Kultura

  7:00
PRAHA - První ročník dvoudenního soutěžního festivalu s tématikou matematiky, fyziky, informatiky a počítačové grafiky se koná 15. a 16. června.

Festival MFFUK FilmFest 2012 se koná 15. a 16. června. foto: Reprofoto

Během dvoudenního soutěžního festivalu, který se koná v rámci oslav 60 let MFFUK, se bude v prostorách Matematicko-fyzikální fakulty UK v Praze-Troji promítat od pátečního poledne více než 70 soutěžních snímků.

Ucházet se budou o prvenství v kategoriích Cena za nejlepší snímek, Cena za autorský přínos, Cena pro mladé vědátory a Divácká cena.

„Soutěžním festivalem chceme podpořit nejen amatérskou produkci krátkých filmů v oblastech matematiky, fyziky či počítačové animace, ale hlavně ukázat, že věda dokáže být i zajímavá a zábavná,“ říká hlavní organizátor festivalu Martin Vlach

Na slovíčko s Knížákem

Kromě promítání soutěžních snímků se návštěvníci mohou těšit i na veřejné debaty se známými osobnostmi, které mají s Matematicko-fyzikální fakultou Univerzity Karlovy blízký vztah. Letošní pozvání přijali biskup František Radkovský, někdejší ředitel Národní Galerie v Praze prof. Milan Knížák, filmový a divadelní herec Martin Myšička, režisér a dokumentarista Radomír Šofr nebo šéfredaktor Českého rozhlasu Leonardu Luboš Veverka.

Videoznělku festivalu režíroval Radomír Šofr a stříhal Petr Slavík – dvojice, která se podílela na úspěšné reality show z pražské ZOO Odhalení. „Jsme také pyšní na to, že se hudební složky spotu ujal čerstvý majitel zlatých sošek Anděl a nedávno nominovaný na nové hudební ceny Apollo Tomáš Dvořák alias Floex,“ říká organizátor Martin Vlach.

Na sobotu 16. června je připraven také večerní hudební doprovodný program v pražském klubu Rock Café, na kterém vystoupí sólový dnb projekt bubeníka Thoma Heriana aka Drama Jacqua, „heavy-mental-country“ skupina Humbuk, Prof. Band a pěvecký sbor z Gymnázia Na Vítězné pláni a vybrané studentské kapely ze škol, které se účastnily filmové soutěže.

Vstup na festival je zdarma, vstupenky na hudební doprovodný program lze koupit v předprodeji v Rock Café za 39 korun či na místě v den konání za 59 korun.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...