Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Zemřel zpěvák a herec Meat Loaf. Jeho album Bat Out Of Hell patří k nejprodávanějším deskám všech dob

Kultura

  9:28
Ve věku 74 let zemřel americký zpěvák a herec Michael Lee Aday, známý jako Meat Loaf. Proslavil se zejména albem Bat Out Of Hell z roku 1977, které patří k nejprodávanějším deskám všech dob. Zahrál si také ve filmu Klub rváčů.

Až do jeho poslední chvíle mu byla po boku manželka Deborah a také dcery Amanda a Pearl. Zprávu o jeho odchodu potvrdil jeho dlouholetý agent Michael Green.

„Byl monstrózní, asi nejvíc fascinující personou, s jakou jsem se kdy setkal. Tehdy byl mnohem mohutnější než později, a protože jsem vyrůstal na Richardu Wagnerovi a všichni moji hrdinové byli ’větší než život’, okamžitě mi bylo jasné, že s tímhle člověkem chci pracovat,“ popsal v jednom rozhovoru své dojmy z prvního setkání s Meat Loafem skladatel Jim Steinman, s nímž zpěvák natočil alba Bat Out Of Hell a také pokračování Bat Out Of Hell II: Back Into Hell z roku 1993. Z něho vzešel ohromný hit I’d Do Anything For Love (But I Won’t Do That), za který byl zpěvák oceněn Grammy v kategorii Nejlepší sólový rockový pěvecký výkon.

Zpěvák Meat Loaf na lasvegaské akci RockTellz & CockTails (3. října 2013)

Původně se jmenoval Marvin Lee Aday, přičemž později si křestní jméno změnil na Michael. Přezdívku Meat Loaf (sekaná) získal už na škole. Tělnatou postavou, hřmotným hlasem a zálibou ve všem bombastickém byl na hudební scéně nepřehlédnutelný. 

Album Bat Out Of Hell, které kompletně napsal Jim Steinman, ve své době působilo jako bomba a hlava se z něj točí dodnes. Sedm superchytlavých grandiózních kapesních rockových oper. Zcela nadčasová, univerzální deska. Emoce v ní obsažené jsou platné napříč styly a žánry. 

Ke svému životnímu albu se Meat Loaf vrátil ještě dvakrát – na zmáněnou „dvojku“ navázalo v roce 2006 album Bat Out Of Hell III: The Monster Is Loose.

Poslední společnou prací dvojice Meat Loaf a Jim Steinman byla deska Braver Than We Are (2016).

Michael Lee Aday se kromě zpěvu věnoval rovněž herctví - objevil se v kultovním brakovém muzikálu Rocky Horror Picture Show, v komedii Štvanci, kde si zahrál po boku Michaela Keatona či Joea Pantoliana nebo v adaptaci románu Chucka Palahniuka Klub rváčů v režii Davida Finchera.