Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Menzelovi Donšajni odstartují na festivalu v Montrealu

USA

  15:00
Komedie Jiřího Menzela Donšajni bude mít světovou premiéru na filmovém festivalu v Montrealu. Již 27. srpna ji čeká speciální uvedení v sekci World Greats.

Jiří Menzel při natáčení filmu Donšajni foto: Bontonfilm

Jiří Menzel bude v Montrealu zároveň prezidentem poroty. "Tvůrci Donšajnů byli velmi potěšeni, když se dověděli, že cesta jejich filmu za divákem odstartuje právě na tomto festivalu, navíc v prestižní sekci World Greats," uvedl za filmaře Lukáš Vedral.

"Krátce po oznámení, že film byl do Montrealu vybrán, dorazilo i osobní pozvání pro Jiřího Menzela, aby se stal prezidentem mezinárodní poroty. S radostí jej přijal, protože s Montrealským festivalem jej pojí příjemné vzpomínky. Ocenění tu v minulosti získaly jeho filmy Konec starých časů i Vesničko má, středisková," doplnil Vedral.

"Prostopášná komedie"

Nejnovější film Jiřího Menzela Donšajni je podle tvůrců "prostopášnou komedií o vášni k hudbě a vášni k ženám". V hlavních rolích se představí Libuše Šafránková, Jan Hartl a Martin Huba.

Také další uvedení Donšajnů proběhne na americkém kontinentě. Po návratu z Kanady se Jiří Menzel vydá na turné po Spojených Státech. V polovině září budou Donšajni uvedeni v kině American Film Institute Theatre v Silver Creek a o pár dní později bude film promítán přímo v New Yorku na Manhattanu.

Slavnostní českou premiéru si film odbude 25. září v Rudolfinu. 26. září jej uvidí první diváci v celé České republice.

Autor:

PAMÁTKY TÁBOR, s.r.o.
Přípravář staveb/rozpočtář

PAMÁTKY TÁBOR, s.r.o.
Jihočeský kraj
nabízený plat: 40 000 - 50 000 Kč