Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Do Akropole míří nemrtvý Elvis a žena - vamp

Kultura

  14:41
PRAHA - Do pražského Paláce Akropolis se v sobotu 12. listopadu vrací petrohradští Messer Chups. S ironickým nádechem oživují estetiku šestákových sci-fi magazínů a nízkorozpočtových hororů do podoby originálního hudebního spektáklu. Béla Lugoši a Elvis v něm tancují se zombie za doprovodu stařičkých syntezátorů a těreminu. Koncertem Messer Chups oslaví Palác Akropolis své 16. narozeniny a na návštěvníky proto čeká i speciální welcome drink.

Messer Chups - žena - vamp foto: Reprofoto

Americká braková kultura 60. a 70. let se zombie, upíry či elvisovskými muzikály je známá v zemích bývalého východního bloku jen zprostředkovaně. A tak jako se současné americké kapely snaží napodobit východoevropský folklór, skládají muzikanti na východě poklonu snímkům ze zlatých časů béčkové kinematografie.

To je i případ skupiny Messer Chups z ruského Petrohradu, jež s ironií sobě vlastní vrací západu jeho brakovou kulturu i se šlehačkou a čokoládovým drobením.

Názvy jejich písní Go Satan Go!, How To Become a Vampire nebo Zombie Shopping hovoří za všechno. „Schválně jsme si vybrali název, který odráží obě polohy naší hudby - šok i dětskou nevinnost. Proto Messer (nůž) a Chups z dětských lízátek Chuppa Chups,“ vysvětluje za Messer Chups Oleg Gitarkin. Messer Chups jsou dnes asi nejvýraznějším ruským popovým exportem. Všiml si jich i Mike Patton, který jejich album Crazy Price vydal na svém labelu Ipecac.

Messer Chups vznikli na konci devadesátých let v německém Hamburku, kde se Oleg Gitarkin seznámil s místní klávesistkou Annette Schneider. Po návratu do Ruska natočil Gitarkin v roce 1999 debutové album Monster And Monster, na kterém hraje i virtuózka na elektronický nástroj těremin Lydia Kavina. Od roku 2004 zastává místo druhého člena kapely kytaristka, která si říká Zombie Girl. Messer Chups vydali deset studiových alb, poslední Heretic Channel před dvěma lety. Svoje největší hity posbírali v roce 2008 na kompilaci Best of The Best.

Svým koktejlem bezstarostného surfařského rocku a samplů z nízkorozpočtových hororů oslovi Messer Chups české posluchače poprvé v polovině minulé dekády na kompilaci jejich domovského labelu Solnze Records přiložené k časopisu Živel. Jejich první pražský koncert před třemi lety v Paláci Akropolis potvrdil, že nemrtvý Elvis a žena-vamp skvěle fungují i na živo.

Autor: