Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Městské divadlo v Brně vtáhne diváky do děje. Budou usvědčovat vraha

Vraždy

  19:46
BRNO - Do úlohy detektiva se vžije publikum v inscenaci Splašené nůžky, kterou připravuje Městské divadlo Brno. Diváci vstupují do děje a pomocí svých postřehů i otázek pomáhají usvědčit vraha.

Městské divadlo Brno foto: en.wikipedia.org

Interaktivní charakter kriminální komedie klade zvýšené nároky na herce, zvláště na jejich schopnost bystře reagovat a improvizovat. „Bude to adrenalin,“ řekla v pátek novinářům představitelka jedné z hlavních rolí Radka Coufalová.

Populární a hojně uváděná komedie se odehrává v kadeřnickém salonu, v němž vládne extravagantní vlasový stylista v podání Igora Ondříčka a svérázná kadeřnice ztvárněná Coufalovou. Další postavy hry tvoří různorodá klientela. Někdo z pracovníků a návštěvníků salonu ovšem spáchá vraždu. Diváci při jejím objasňování mohou ovlivnit děj, mluvit s postavami, klást jim otázky.

Podle dramaturga Jana Šotkovského Splašené nůžky nejsou variantou slavného Kinoautomatu. „Diváci nerozhodují, jak to bude, ale zjišťují, jak to bylo,“ uvedl Šotkovský. Autorem hry je německý dramatik Paul Pörtner, ovšem její finální podoba je dílem amerických divadelníků, kteří v původně vážné látce vycítili zábavný potenciál. Splašené nůžky uvedli v roce 1980 v Bostonu. Hrají se tam dodnes, mají více než 15 000 repríz.

Nečekané dotazy

Brněnští herci si na zkoušky oproti zvyklostem zvou publikum, aby svými otázkami a nečekanými reakcemi prověřovalo jejich schopnost udržet charaktery a motivace postav. „S takovým typem textu jsem se zatím nesetkal. Vlastně to není scénář, podobá se to spíš technologickému postupu,“ řekl herec Michal Isteník.

Režisérem představení je Mikuláš Tyc, jenž slibuje pestrou podívanou a nezvyklý divácký zážitek. Kdo skutečně zavraždil klavírní virtuózku Isabelu Czernou, se ukáže poprvé 12. září na Činoherní scéně Městského divadla Brno. Představení je pak znovu na programu hned následující den.

Autor: